A kormány 100 millió forintból mondja majd meg, hogy mit mondjál

KULTÚRA
2014 március 03., 13:12
comments 56

Létrejön a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, aminek a támogatására a kormány 100 millió forintot különített el a tartalékból – írta pénteken az MTI.

A helyesírás ősellensége, Schmitt Pál már 2011-ben beszélt arról, hogy nincs nyelvstratégia, pedig kéne, és Zsadon Béla, az Index akkori korrektora pont három éve megjósolta, hogy „szempillantás alatt fel fog állni a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, a Manyesi”, és a főéceszgébernek Balázs Géza egyetemi tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének ügyvezető alelnöke 2006-ban alapította meg a Magyar Nyelvi Szolgáltató (MANYSZI) irodát tippelte.

De mi ez a nyelvstratégia?

A Nyelv és Tudomány azt írja, hogy nyelvstratégiára ott van szükség, ahol összetett a nyelvi helyzet, például Írországban (ahol az egyik államnyelv már majdnem kihalt) vagy Észtországban és Lettországban, ahol az államnyelvet nem vagy alig beszélő tömegeket kell integrálni a társadalomba, és védeni kell az államnyelv közeli rokon nyelveit.

Magyarországon nincs ilyen helyzet.

Esetleg a határon túl, de azzal a kérdéssel nem egy magyarországi intézménynek kellene foglalkoznia, hanem azokat a létező intézeteket kellene támogatni, amiken keresztül a közösségek óvják a saját nyelvüket – írja a nyest.hu.

Ahol segíthetnének, de nem segítenek

A szoftverfordításokon sok önkéntes dolgozik, de az ő munkájukat ösztöndíjakkal is támogathatnák. Ahogy a nyelvtechnológiai kutatásokat is (beszédfelismerő és beszédszintetizáló szoftverek, szótár- és fordítóprogramok, különböző szintű elemzők fejlesztése) lehetne/kéne támogatni külön intézet nélkül is, mint az EU-ban, ami kiemelten támogatja az ilyesmit a magyar állammal ellentétben.

A nyest.hu azt tippeli, hogy a Magyar Nyelvstratégiai Intézet majd az idegen szavak és feliratok üldözésével tölti az idejét: propagandával, adminisztratív intézkedésekkel vagy akár pénzbüntetéssel küzdenek majd azért, hogy mondjuk a franchise helyett a rendszerbérletet, a pendrive helyett pedig a penderítőt használjuk.

Ha ebben a szellemben működik majd az intézet, akkor néhány példát már most ajánlunk a magyar nyelv kinevettetésére:

  • account → kontó
  • Apple → Alma
  • Iphone → Éntelefon
  • Mercedes → Erzsébet
  • Torrent → Zuhatag
  • pudding → pracliduruzsolás
  • click → kettyenés
  • monitor → felügyelő

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.