„Mi a fene van a te magyarjaiddal?” – nem nagyon értik a helyzetet az Orbán-rajongó lengyelek, Kumin vitatkozik

külföld
2014 március 05., 14:59
comments 46

Jaroslaw Gizinski, a lengyel Rzeczpospolita és a Heti Válasz állandó Orbán-rajongó szerzője még kedden azt írta Facebookján, hogy

Szégyellje magát, Orbán úr!

mert felháborította, hogy a régióból csak Magyarország nem ítélte el egyértelműen az oroszokat az ukrajnai beavatkozás miatt.

Sajnálattal olvasták

Ezért Kumin Ferenc, a külföld meggyőzésével megbízott kormányzati kommunikátor levelet írt Gizinskinek, amiben többek között azt írta:

„Sajnálattal olvastuk Facebook-bejegyzésed, amelyben Orbán Viktor ukrajnai eseményekről kifejtett véleményét hiányolod. Szeretnélek biztosítani arról, hogy a magyar kormány képviselői minden vonatkozó egyeztetésen részt vettek, és a lehető leghatározottabban elítélték az erőszakos eseményeket.”

Az újságíró erre most ismét válaszolt.

Békemenetes és komcsibérenc 2 in 1

Ebben többek között azt írja:

„Egy nap alatt sok beírást és levelet kaptam, amelyekből megtudhattam, hogy »komcsi bérenc« vagyok, akitől egyetlen betűt ne közöljön többé a Heti Válasz, vagy pontosan fordítva: »te békemenetes Orbán-seggnyaló«. Ez marhaság – nézeteimért nem fizet senki, azt írom, amit gondolok. Egyszer dicsérek, máskor kritizálok – aki olvassa írásaim, ezt tudja."

Egyenes szavakat várt

A dolog lényegével kapcsolatban pedig ezt:

„Először is – be kell vallanom, hogy a beirásomban tévedtem. Magyarország valóban nem az egyetlen ország a régiónkban, amelynek válasza az orosz erőszakra elmarad az elvárásoktól. Szlovákia válasza a kijevi eseményekre még óvatosabb és erőtlenebb volt. Csakhogy Robert Fico és Orbán Viktor között van némi különbség, ebben talán egyetértünk. Fico nem kezdte pályafutását »ruszkik haza« felkiáltással és a grúz háború idején nem állt Lech Kaczynski mellett elítélve az akkori orosz agressziót. Orbán Viktornak pedig ezek aza események olyan szintet jelöltek ki, amely egy életre morális kötelességet jelent. Ahogy a rómaiak mondták: noblesse oblige.

Figyelem a magyar híreket, tudok mindenről, amit írsz. Csak az én fülemben Martonyi miniszter szavai túlzottan óvatosak, a miniszterelnök parlamenti fellépése pedig jó pár nappal késett és még így sem mondható erélyesnek. Én egyenes, merész beszédre vártam, rövid katonás szavakkal megfogalmazva, már a vérontás napján. Úgy mint 1989-ben vagy 2008-ban. Nem pedig arra, hogy Orbán Viktor saját történelmi szavait egy volt sportminiszter (!) ismételje most.

Csalódtam és Varsóban nem vagyok ezzel egyedül. »Mi a fene van a te magyarjaiddal?« – hallottam már párszor az utóbbi napokban olyan emberektől, akik igazán csak jót kívánnak Magyarországnak. Hát ezért lettem kissé frusztrált.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.