Végre jönnek a robotújságírók

2014 március 6., csütörtök 7:57
16

A számítógép objektív, unalmas, de olvasható újságcikkeket ír - ez a rossz hír. A számítógép újságcikkeket ír - ez meg az érdekes. Ráadásul nem is friss hír, régóta megy a kísérletezgetés, mert az újságíró után tébét kell fizetni, a számítógép után meg nem kell. Inkább az a kérdés, hogy ír-e olyan cikkeket a számítógép, amiről egy ember nem mondja meg, hogy azt gép írta (a Turing-teszt médiára átdolgozott változata).

A svéd Karlstad Egyetemen nemrég végeztek egy kísérletet, amiről először a Journalism Practice írt, most meg a Daily Dot kapta fel. A lényeg, hogy a géppel (pontosabban a Statsheet nevű szoftverrel) és egy emberrel, konkrétan a Los Angeles TImes újságíróval is írattak egy cikket ugyanarról a focimeccsről, aztán megmutatták az eredményt a humán tesztcsoportnak.

Az eredmény: az emberek szerint a számítógép cikke sokkal informatívabb és megbízhatóbb, az emberét viszont jobb olvasni.

Ebben mindenképpen van valami, ugyanis ha elolvassák a két cikket, kiderül, hogy az újságíró a nagy bravúrkodás közben elfelejti megemlíteni, hogy melyik két csapat játszott egymással, és hogy mi lett a végeredmény.

Részletek a Daily Doton.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt