Meghalt Nádas Tamás magyar műrepülő világbajnok

2014 március 7., péntek 19:01
27

Néhány héttel 45. születésnapja előtt pénteken délután elhunyt a többszörös magyar bajnok Nádas Tamás, aki 2012-ben Nyíregyházán a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság szabadprogramjának aranyérmese volt. 2013-ban őt választották az Év magyar műrepülőjének, írja a Dehir.hu

Nádas Tamás (Facebook)

Nádas idén közel-keleti bemutató repüléseket csinált, például az  Egyesült Arab Emírségekben vett részt repülőnapokon. Pénteken délután a Qatar Racing Club gáláján, az Al Khor repülőnapon vett részt. A gépe egy fejjel lefelé végrehajtott gyakorlat közben zuhant le. A verseny rendezősége törölte a bemutató további programját, a szombati bemutatókat.

James Jago, egy brit, aki a versenyt nézte, azt mondta, hogy a gép fejjel lefelé haladt a kifutó fölött, és úgy tűnt, túl közel jutott a földhöz. Végül a kifutó végén a gép hátsó szárnya hozzáért a földhöz, ami az egész gépet lerántotta.

A zuhanás előtti pillanatok:

Nádas repüléséről videó is készült, bár a balesetből nem látszik benne semmi:

Nádas gépe (Facebook)

Nádas a honlapján azt írta magáról, hogy 1998-ban, 29 évesen, egy sétarepülésen került a kapcsolatba a repüléssel. Annyira megfogta az élmény, hogy még aznap elkezdett tanulni. Néhány hónap után meg is szerezte szakszolgálati engedélyét. Ez nem volt elég, azonnal átült egy Z-142-es típusba és a műrepülés megtanulásával folytatta repülős pályafutását.

Facebook

A teljes műrepülő kiképzése 2001-ben fejeződött be, ekkor már YAK-18, YAK-52 valamint Z-726-os típusokon repült. Ezután már együléses gépeken műrepült ( YAK-55M; ACRO-230; CAP-231; Z-50LS). 2007-ben kapta meg a műrepülésre kifejlesztett EXTRA 300 LP típusú repülőgépét. A katari rendezvény minden holnapi programját felfüggesztették.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt