Homokból készült műalkotás az eltűnt gépről és utasairól

2014 március 9., vasárnap 15:33

A kelet-indiai Odisa államban található Puri strandján Szudarsan Patnaik indiai homokszobrász máris műalkotást készített az eltűnt gépről, és reménykedik, hogy épségben visszatérnek majd a Malaysian Airlines MH370-es járatának utasai.

Fotó: Stringer / Reuters

A 227 utassal és 12 személyzeti alkalmazottal eltűnt gép története furcsa fordulatokat vett. Az első hírek szerint a repülőgép a tengerbe zuhant, majd azt hitték, hogy megtalálták a nyomait. De mégsem találtak semmit, ráadásul kiderült, hogy egy osztrák és egy olasz állampolgár, akik az útlevelük alapján utasok voltak, sosem jártak a repülőn, csak ellopták tőlük az útlevelüket. Az egyiket két éve, Thaiföldön, a másiktól a napokban ugyanott.

A Boeing 777-esről 40 órája nincs hír, Pekingben a kínai utasok több mint 100 hozzátartozója várja egy szállodában, hogy tájékoztassák őket. A kínai parti őrség első hajója a déli órákban ért a baleset feltételezett helyszínére, és az első hat órában nagyjából 200 km²-t vizsgált át eredménytelenül. Az ott lévő hajók is hiába kerestek nyomokat.

A kínai szakértők, akik a legkülönbözőbb lehetőségeket felvázolva keresik a magyarázatot a történtekre, azt mondták, hogy a nemzetközi gyakorlatban a légitársaságoknak 30 másodpercen belül be kell jelenteniük, ha elveszítik a kapcsolatot egy gépükkel, de a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járat eltűnését csak öt órás késéssel tudatta a Malaysian Airlines. Így a kutatás szempontjából értékes időt vesztettek el.

Repülési szakértők a gép technikai adottságainak ismeretében egyelőre nem találnak elfogadható magyarázatot arra, hogy hogyan veszhetett el nyomtalanul a Boeing 777-es. (MTI)