Kiéheztetést vet be fegyverként a szír kormány

külföld
2014 március 10., 07:30
comments 6

Az Amnesty International jelentése szerint a szíriai kormány az éheztetést is fegyverként használja a civil lakosság ellen. Az emberi jogi szervezet szerint legalább 128 menekült halt meg a Damaszkusz déli részén fekvő Yarmouk menekülttáborban. Több ezren pedig életveszélyben vannak az ostromlott tábor területén, ahol a jelentés szerint katasztrofális humanitárius krízis van.

photo_camera ENSZ által szervezett ételosztás a tábor területén, január 31-én (REUTERS/UNRWA/Handout via Reuters)

Az Amnesty jelentése szerint a családok kénytelenek az utcákon étel után kutatni, ott viszont kormányhű mesterlövészek vadásznak rájuk.

A Yarmouk menekülttáborban becslések szerint 17-20 ezer palesztin és szíriai menekült élhet. Közvetlenül mellettük zajlanak a szír polgárháború legvéresebb összecsapásai. A táborban nincs áram 2013 áprilisa óta, és mára gyakorlatilag az orvosi ellátás is megszűnt, mert egyszerűen kifogytak az egészségügyi eszközökből.

A szíriai erők éheztetéssel, mint fegyverrel, háborús bűnöket követnek el civilek ellen

- mondta Philip Luther, az Amnesty Közel-keleti igazgatója, aki szerint mindennapossá váltak az olyan rémtörténetek, mint hogy családoknak kutyákra és macskákra kell vadászniuk, és hogy lelövik azokat, akik az utcákra merészkednek ki élelem után kutatni.

Luther kollektív büntetésnek nevezte az ostromot, és felszólította a szír kormányt, hogy azonnal engedélyezzék segélyszervezeteknek, hogy bejussanak a táborba.

Menekültek azt mondták az Amnestynek, hogy hónapok óta nem találkoztak zöldséggel vagy gyümölccsel, az emberek hatvan százaléka pedig kórosan alultáplált.

A tábort még 1948-ban hozták létre, miután az arab-izraeli háború után palesztin menekültek áradtak az országba. 2012-ben azután vált a polgárháború egyik kiemelt harcterévé, hogy az ellenzéki erők beözönlöttek oda.

A menekültek többsége, 180 ezer palesztin elmenekült, de nagyjából 20 ezren csapdába estek, miután a kormányerők elvágtak minden kiutat tavaly júliusban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hiába sürgeti a megoldást, az állandó harcok miatt, nem lehet megközelíteni a tábort. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.