Meggyilkolták a legkegyetlenebb mexikói drogbárót. Megint.

külföld
2014 március 10., 11:12
comments 20

A mexikói hatóságok bejelentették, hogy vasárnap lelőtték az egyik legkeresettebb drogbárót, Nazario Moreno Gonzalezt.

Bár ez nagy sikernek hangzik elsőre, van egy apró szépséghibája. Moreno hivatalosan már eddig is halott volt.

2010-ben Felipe Calderon kormánya ünnepeltette meg magát Moreno megölése miatt, azt állítván, hogy kétnapos fegyveres harcok után sikerül végezni vele és bandájával.

Ehhez képest most komoly meglepetést okozott, hogy a hatóságok bejelentették, a 2010-es halálhír nem volt teljesen igaz.

photo_camera A tényleg végzetes tűzpárbaj helyszíne (ENRIQUE CASTRO / AFP)

Mexikó közbiztonságért felelős hivatalának főtitkára, Monte Alejandro Rubido Garcia szerint Moreno eléggé életben volt, amikor vasárnap szövetségi katonák törtek rá rejtekhelyén. A terv szerint csak letartóztatni akarták,de Moreno tűzet nyitott, ezért lelőtték.

Évek óta terjedtek amúgy pletykák arról, hogy Moreno életben lehet, és sokan kifogásolták azt is, hogy a mexikói kormány sosem bizonyította érdemben, hogy sikerült megölniük a drogbárót. A jelek szerint nem véletlenül. A hivatalos verzió akkor az volt, hogy Moreno holttestét egykori bandatagjai vitték magukkal az összecsapás után.

2011-ben az államügyész pedig elismerte, hogy nem tudják megerősíteni a halálhírt, mivel sosem találkoztak a holttesttel.

Most azonban a hatóságokhoz került a holttest, és ujjlenyomatokkal tudták bizonyítani, hogy tényleg Morenot ölték most meg. Azért a biztonság kedvéért még egy DNS-tesztet is elvégeznek.

photo_camera Most került elő ujjlenyomat (YURI CORTEZ / AFP)

Moreno beceneve Az Őrült és a Doktor volt, ismert volt kegyetlenségéről. Ő volt a Michoacana-család nevű kartell alapítója, igazán 2006-ban lettek ismertek, amikor egy rivális banda tagjainak fejét vágták le, és dobták be egy diszkó táncterére.

A kamu halálhír 2010-ben nem tett jót a klánnak, mivel a rivális bandák elhitték, hogy Moreno már nem él többé, és ez a lélektani előny is elég volt, hogy komoly területeket szerezzenek a Családtól.

Moreno fiatalon az Egyesült Államokban dolgozott, már 1994-ben elkapták kábítószer-kereskedelem vádjával. Kisstílű kereskedőként kezdte, de idővel kigyúrta magát, és az egyik legerőszakosabb szervezet vezetője lett. Magát amúgy vallási vezetőnek tekintette, a klánja mögé erőteljes vallási alapot teremtett. (via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.