Matolcsy György még annál is amatőrebb, mint eddig gondoltam

gazdaság
2014 március 12., 13:51
comments 43

Én átaludtam Wiedermann Helga rettenetesen unalmas könyvében azt a részt, amikor Matolcsy György véletlenül kifecsegi egy nagy nemzetközi banknak, hogy Magyarország az IMF-hez fordult segítségért. Szerencsére az Index észrevette. Az történt, hogy 2011 őszén egyre rosszabb helyzetbe került a magyar gazdaság. Az euró már 316 forint felett járt, a hathetes diszkontkincstárjegyet nem lehetett eladni, a magyar csődkockázat pedig gyorsan emelkedett. Matolcsyék megtudták, hogy az emelkedő kockázatok miatt a S&P hamar befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli kategóriába fogja sorolni a magyar állampapírokat.

Ezért Orbán és Matolcsy szűk körben elhatározták, hogy gyorsan visszahívják tárgyalni az IMF-et. Ez a piacoknak garanciát jelentett volna arra, hogy nem fogunk becsődölni. Matolcsy november 17-én be is hívatta az IMF épp Budapesten lévő küldöttségét, és a legnagyobb titokban tájékoztatta őket. Még aznap délelőtt elküldték a kormány hivatalos segélykérő üzenetét az valutaalapnak, szintén a legteljesebb titoktartás mellett.

Aztán Matolcsy elment ebédelni pár bankárra a Goldman Sachstól. Wiedermann ezt írja az ebédről.

"A kulináris élvezetet ígérő étlap és egy mosolygós miniszter kimondottan kellemes ebédet jósolt. Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.

A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek.
A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen."

Ez valami egészen hihetetlen dolog. Magyarország nemzetgazdasági minisztere annyira amatőr, hogy teli pocakkal kifecsegi egy banknak, hogy az ország teljes titokban az IMF segítségét kérte. Ez azt jelenti, hogy ez a bank órákkal korábban hozzájutott egy olyan információhoz, amivel rengeteg pénzt lehet csinálni a piacon. És mindezt úgy, hogy a miniszter saját magától kifecsegte. Az index grafikonján ez pontosan látszik is. Matolcsy fecsegése után elkezdett szépen erősödni a forint az euróval szemben.

Nagy kérdés, hogy ez számít-e még valaminek a hülyeségen kívül. Bennfentes kereskedés lehet esetleg, de a miniszter csak ostoba volt, nem akart keresni az információn, amiről csak ő tudott. És az, hogy vaki ezután még ráfogja egy nagy nemzetközi támadásra a saját hülyeségét, még gyönyörűbb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.