Kire szavazz idén, hogy jövőre megúszd a tandíjat?

POLITIKA
2014 március 12., 13:53
comments 27
  • Kiástuk a pártok bullshit-programjaiból, hogy mit tennének a felsőoktatással.
  • Az ígéreteik alapján kiszámoltuk, hogy hány százaléknyi tandíjat szeretnének.

Most a hallgatók nagyobbik része állami finanszírozással (ingyen) tanul. Ugyan 2012-ben jelentősen csökkenteni akarta ezt az arányt a kormány, de a diáktüntetések hatására meghátrált, ezért a 2013-ban felvettek háromnegyede továbbra is államilag finanszírozott képzésben tanul. Ezt az arányt vettük alapul, amikor a többi párt tandíjígéreteit százalékosítottuk. Ez jött ki:

A tandíjpárt: Demokratikus Koalíció

A legrosszabbul a DK-val járnának a hallgatók az ígéretek alapján. A párt gyakorlatilag bevezetné azt a tandíjrendszert, amit Gyurcsány Ferenc már 2008-ban akart, csak a Fidesz kezdeményezte népszavazás eltörölte. Gyurcsány és pártja még mindig kitart egy ösztöndíjrendszerrel megtámogatott egységes tandíj mellett.

Az első két félév mindenkinek ingyen lenne, aztán mindenki fizetne, kivéve a legszegényebbeket és a legeslegjobb tanulókat.

A DK a piacra bízná, hogy melyik felsőoktatási intézmény maradna életben, ezek alapján csak a legjobbak. Gyurcsány kitart a bolognai rendszer mellett (ő vezette be 2005-ben) és támogatja az Erasmus külföldi csereprogramot.

Ez összesen 4 tandíjas év az 5-ből, azaz a felsőoktatási évek 80 százalékában mindenki tandíjat fizetne.

Mesteresek fizetnek: Együtt-PM

Az Együtt-PM programban az alapdiploma ingyen lenne mindenkinek, aki eléri a megfelelő szintet (ponthatárt), viszont szerintük a mesterdiploma már befektetés, ezért ahhoz hozzá kell járulnia a hallgatóknak. Tehát

alapszakon nincs tandíj, mesterszakon van tandíj, kiterjedt ösztöndíjrendszerrel támogatva az arra rászorulókat.

A hátrányos helyzetűeknek egyetemre felkészítő programokat terveznek, a felsőoktatásra fordított összeget emelnék. Az Együtt-PM programja a Hallgatói Önkormányzatokat (HÖK) átláthatóbbá tenné és minden politikai befolyástól függetlenítené. Ez összesen 2 tandíjas év az 5-ből, tehát az évek 40 százaléka mindenkinek tandíjas.

Családbarát felsőoktatás: Jobbik

Eltörölnék a bolognai rendszert, növelnék az államilag támogatott helyek számát, ezzel csökkentenék a fizetősökét.

Viszont sokkal könnyebb lenne átkerülni egyik csoportból a másikba. Aki két félévnél többet csúszik a diplomázással, fizetheti vissza a teljes költségét az oktatásának. Lenne ingyenes nyelvoktatás a diplomához szükséges nyelvvizsga szint eléréséig, a hiányszakmákat tanulók pedig, akármit is jelentsenek ezek, extra ösztöndíjakat kapnának.

A Jobbik az egyetlen párt, ami fenntartaná a hallgatói szerződést,

mert “aki államilag finanszírozott képzésben vett részt, később az így megszerzett tudását hazánkban is kamatoztassa.”2013-ban 25 százalék kezdett tandíjasként, a Jobbik ezt kicsit csökkentené, szóval a hallgatók kb. 20 százaléka fizetne tandíjat.

A legnagyobb bullshitter: MSZP

Az MSZP iszonyú zagyván és ködösen fogalmaz.

Tandíjmentes felsőoktatás, mindenki ingyen tanulhat 2014 szeptemberétől, de azért a 2011 előtti keretszámokat visszaállítják,

és akkor nagyjából 53 ezren tanulhatnak ingyen. Szóval akkor mégse mindenki, csak aki eléri a bizonyos ponthatárt. Arról, hogy lesznek-e egyáltalán önköltséges helyek, arról nem beszélnek, csak annyit mondanak, hogy a már fizető diákok tandíját negyedével csökkentik. A hallgatói szerződést ők is eltörölnék és náluk is szó esik egy nagyvonalú tanulmányi és szociális ösztöndíjrendszerről.

Sajnos ezt a teljesítményt nem tudjuk konkrét számmal értékelni, valahol a nagyon ingyenes és a kicsit ingyenes felsőoktatás között vannak, szóval a hallgatók 0-tól 20 százaléka fizetne tandíjat.

Minden ingyen: LMP

Az LMP teljesen máshogy közelíti meg a felsőoktatást, mint a többi párt. Szerintük a felsőoktatás nem luxus, az egész országnak jó, ha minél több diplomásunk van, tervük szerint hosszútávon minden 10 emberből 4-nek lesz diplomája.

Ehhez teljesen ingyenessé tennék a felsőoktatást,

és már középtávon kétszeresére emelnék a felsőoktatásra szánt összeget. Számukra külön fontos a vidéki intézmények támogatása. Ez 0 százalék tandíj.

És mit gondol a Fidesz?

Az ő zseniális programjukról itt olvashattok. Nem fog sokáig tartani.

És te mit gondolsz?

Mindenki tanuljon ingyen vagy mégiscsak jobb lenne a tandíj?

Erről köztünk is vita van. Itt a Hello90 képregényes tandíjvitája!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.