Tudja, miről olvasok akkor, amikor éppen nem híreket vadászok?

sport
2014 március 12., 10:25
comments 11

linemen

Az amerikai futball különös sport. A különböző posztokon játszók annyira specializált feladatokat látnak el, hogy az egyetemi csapatok már-már nem is azt nézik, ki milyen ügyes, hanem hogy mennyi izma van, és mekkorára lehet gyorsan felhízlalni.

Ebben nincs semmi különös. Vegyük például a támadófalat, amit öt játékos alkot. Nekik az a feladatuk, hogy 120 kilós, 190 centi magas, 40 métert 4,5 másodperc alatt lefutó tankokat tartóztassanak fel. Hogy egy ilyen szörnyeteget megállítsanak, ahhoz a legjobb, ha ők még nagyobbak.

Az egyetemi csapatokban nem ritkák a kétméteres, 140 kilós tinédzserek. Ők azok, akikre az egyetemi évek alatt még rápakolnak tíz-húsz kilót. Vegyük például Roger Shultzot, aki szolid 106 kilóval érkezett az Alabama Egyetemre, de tudta, hogy ha akar valaki lenni, még magára kell szednie vagy negyven kilót. Ezért a napi rendes étkezések után este tízkor még benyomott egy egész pizzát, éjfélkor pedig egy tucat csirkeszárnyat. Minden nap, éveken át. És így is csak 15 kilót sikerült felszednie.

A 150 kilós falemberek amúgy a kilencvenes években kezdtek elszaporodni az NFL-ben. 1990-ben még csak hetven ilyen volt, 2011-ben már 354. Közben egy falember átlagos súlya 114 kilóról 136 kilóra nőtt.

És hogy ez miért baj? Mert ezek a sportolók pályafutásuk lezárultával nem tudnak rögtön változtatni szokásaikon. A rendszeres mozgás hiányában viszont csak tovább híznak. Ez pedig nagyon veszélyes:

Egy falembernek 54 százalékkal nagyobb esélye van más játékosoknál a halálos szívbetegségekre,

és

Átlagéletkoruk is sokkal alacsonyabb. Van játékos, aki 23 évesen halt meg az elhízás szövődményeiben.

Itt az eredeti cikk, érdemes elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.