Kiderült, hogy Heidegger antiszemita volt. Összeomlott a modern európai filozófia?

2014 március 13., csütörtök 10:12
45

Martin Heideggerről mindig lehetett tudni, hogy antiszemita volt, de eddig azt gondolták, hogy a XX. század egyik legjelentősebb filozófusának zsidógyűlölete inkább személyes jellemvonás volt, mintsem filozófiájának meghatározó eleme.

Most, hogy kiadták híres, de a nagyközönség előtt ismeretlen fekete jegyzetfüzeteit, amelyek filozófiai naplónak tekinthetők, kiderült, hogy "Heidegger nemcsak felkapta ezeket az antiszemita gondolatokat, de filozófiailag is feldolgozta őket' – mondta a Guardiannek a jegyzetek szerkesztője, Peter Trawny.

heidegger1

Heidegger elhatárolta ugyan magát a náci fajelmélettől, ugyanakkor azt vallotta, hogy a "Weltjudentum", a világjudaizmus az általa elítélt nyugati modernitás egyik mozgatója. Ugyanilyen elítélően gondolkodott egyébként az angol és az amerikai kultúráról is.

"A világjudaizmus mindenhol megfoghatatlan, és nincs szüksége arra, hogy katonai műveletekbe bocsátkozzon, hogy kiterjessze befolyását, miközben nekünk fel kell áldoznunk legjobb embereink legjobb vérét" - írta Heidegger a jegyzetekben. A filozófus szerint a zsidók azért tiltakoztak olyan vehemensen a náci fajelmélet ellen, mert "maguk is hosszú idők óta a fajelmélet törvényszerűségei szerint élnek".

A fekete jegyzetfüzetek kiadása ellen egyébként sok Heidegger-kutató tiltakozott: volt, aki azt mondta, Heidegger filozófiáját nehéz lesz majd megvédeni a jegyzetek kiadása után, és volt, aki a modern európai filozófia összeomlásának nevezte a fekete füzetekben foglaltakat.

További részletek a Guardianben

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt