Az IMF is megszólalt Matolcsy kikotyogása ügyében

gazdaság
2014 március 14., 07:00
comments 20

Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóját washingtoni sajtótájékoztatóján megkérdezték, hogy mit szól a magyar gazdasági szabadságharcot feldolgozó új könyvhöz, a Sakk és pókerhez.

Ebben a szerző - Matolcsy György egykori kabinetfőnöke - arról ír, hogy a gazdasági miniszter egy ebéd alkalmával kikotyogta a Goldman Sachs képviselőinek, hogy a magyar kormány titokban az IMF segítségét kérte. (Persze a segítségkérés is blöff volt.) A Sachs emberei azonnal kimentek a mosdóba telefonálni, és a bennfentes információval nyilván jó pénzt kerestek. A könyvet a magyar gazdasági szabadságharc krónikájaként ünnepelték eheti megjelenésekor, de csütörtökön már azt mondta róla Matolcsy, hogy nem igaz ami benne van, sci-fi az egész.

Gerry Rice csütörtökön szokásos sajtótájékoztatóján szembesült az alábbi kérdéssel:

Magyarországon ezen a héten megjelent egy könyv, ami azt állítja, hogy a volt gazdasági miniszterük elárulta a Goldman Sachsnak, hogy az IMF-hez fordulnak, mielőtt a hír nyilvános lett volna, és ezért a bankárok spekulációt indítottak a forinttal szemben, e bizalmas információ ismeretében. Azt szeretném kérdezni, hogy létezik e jogi szabályozás az IMF és Magyarország között arról, hogy miniszterek vagy kormányok hogyan kezelhetnek ilyen információkat? Üzletelhetnek ilyen információk ismeretében, akár ők maguk, akár mások, akiket ők beavatnak?

És Rice válasza:

Nincsenek információim az ügyről, amiről beszél, tehát nem kívánom kommentálni. Ugyanakkor természetesen bizalmasan kezelünk minden információt, ami egy-egy ország vezetőivel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos, erről van megállapodás. De ismétlem, erről a konkrét ügyről nem tudok. (imf.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.