Egy gyerekkórus, aminek minden vágya, hogy ha felnő, titkosügynök legyen

külföld
2014 március 14., 10:12
comments 6

spykids

Bár van némi tapasztalatunk a kormányzati közszolgálati médiáról, az orosz állami tévé még innen nézve is fura hely. Abban mondjuk semmi szokatlan nincs, hogy ha úgy adódik, a már kilencévesen szexuálisan aktív svéd gyerekekről közölnek riportot, vagy hogy már-már sorozatszerű riportokat közölnek azokról, akik nem szeretik eléggé az ország elsőszámú vezetőjét - mint például a legutóbbi riport főszereplői, a kreatív fajták.

De van egy szint, ami még Oroszországban is meglepetést tudott okozni.

Mondjuk a kolokviálisan csak zombitévéként emlegetett állami televízió közvéleményformáló hatására jellemző, hogy bár tavaly december 20-án készült, híres csak akkor lett ez a felvétel, amikor március elején a Youtube-ra is kikerült. És hogy mi történik? Semmi különös

csak egy gyerekkórus énekel arról, hogy ha felnőnek, akkor a KGB utódjánál szeretnének kémek lenni.

Az amúgy "Együtt vagyunk" című dalban egy bundesligasérós kissrác például azt dalolja, hogy az útja az FSZB-be (ez a KGB-utód orosz titkosszolgálat, Vlagyimir Putyin elnök egykori munkahelye) vezet, "ahol Alekszandr Vasziljevics a fejes". Aztán a kórus is azt énekli, hogy "ha felnövünk, száz százalék, hogy belépünk".

A dal amúgy Az Állambiztonsági Apparátus Dolgozóinak Napjára készült, amit minden évben december 20-án ünnepelnek.

A Youtube-ra feltöltött videók alatt elég heves kommentelés kezdődött. Személyes kedvencem - amit a videóról beszámoló Vocativ is kiemelt - a Khrenovskoy nevű felhasználóé:

"AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!"

A humortalanabbak pedig arról írtak, hogy az orosz államnak még egy újabb generációt sikerült zombisítania.

De jó a jótanács Ukrajnából is:

"Ha még maradt valaki normális Oroszországban, az meneküljön. Futás! Európába, Amerikába vagy hozzánk, Ukrajnába!"

(Via Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.