https://444.hu/assets/gyurcsanysyma.jpg

Gyurcsány: A történelem poklára kell küldeni ezt a hatalmat

POLITIKA
2014 március 18., 20:23
comments 230

2006-ban álltunk százezren az Andrássy úton és azt kiáltottuk: Igen, igen! Az üzenet azóta sem változott sokat: Igen, igen!

– idézi fel választási győzelme pillanatait Gyurcsány Ferenc kétezer embernek, amivel nagyjából meg is alapozza a hangulatot a Demokratikus Koalíció budapesti kampányrendezvényén a Syma csarnokban, ahol a három budapesti jelöltet (Kerék-Bárczy Szabolcs, Bauer Tamás és Oláh Lajos) mutatták be a Pa-Dö-Dö, Bornai Tibor és Gyurcsány társaságában.

gyurcsanysyma1

Valójában persze pontosabb azt mondani, hogy a Gyurcsány-hívők összejöttek egy hamisítatlan Gyurcsány-műsorra, amihez képest minden más csak a körítés volt. Mire a főszereplő a színpada lépett, a következő dolgok történtek:

  • Gréczy Zsolt "április 6., elzavarjuk Orbánt, 1-2-3, próba" szöveggel tart mikrofonpróbát
  • Kerék-Bárczy Szabolcs valószínűleg a történelemben először az Orbán-Rogán-rendszer kifejezést használja, ezzel a valódinál lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonítva választókerületi ellenfelének
  • Bauer Tamás váratlan húzással lényegében azzal kampányol, hogy ők mertek megszorításokat (vagy ahogy ő nevezi, “népszerűtlen intézkedéseket”) bevezetni
  • Oláh Lajos a műsor Gyurcsány előtti részének legnagyobb tapsviharát váltja ki azzal, hogy a vita elől elzárkózó Orbánról azt mondja, kísérti őt 2006 áprilisa, amikor Gyurcsány felmosta vele a padlót
  • A Pa-Dö-Dö pedig előadja a Háj-háj Szása című számot.

De mindez tényleg csak felvezetés. A nézők örülnek, tapsolnak, mosolyognak, de Gyurcsány miatt jöttek. És meg is kapják, amire vártak.

“Igazunk volt 2006-ban?

(hatásszünet)

Átkozottul igen!”

- és olyan pozitív energiacella borítja be a nézőteret, hogy arra Széles Gábor már erőművet építene.

“Padóra küldtek? Igen.

(hatásszünet)

De nem ez minősíti az embert, hanem hogy fel tud állni onnan”

– mondja, ami már egy Kathi Béla-videóba is elmenne.

Ilyen az egész beszéd. 2014-ben talán túlzás lenne újdonságként beállítani, hogy Gyurcsány színészkedik, mégis feltűnő, hogy ezek a szereplések már sokkal inkább egy TEDx, egy motivációs tréning, egy teleshop-reklám, egy színdarab és egy kisegyházi gyűlés keverékei, mint klasszikus politikai beszédek.

photo_camera Fotó: MTI, Bruzák Noémi

Gyurcsány fel-alá jár a színpadon, hevesen gesztikulál, ami megint csak nem újdonság, de ennek most tényleg szerepe van a műsorban. Nemcsak egyszerűen hevíti a közönséget, mint mondjuk a híres Jól alszik, Viktor-beszédnél, hanem kígyóbűvölőként olyan hangulatba hozza őket, hogy egy idő után bármit mondhasson, örüljenek neki. Talán valami ilyesmit remélt az őszödi beszéd előadásakor is, csak akkor még nem vette figyelembe, hogy nem lelkes nyugdíjasok, hanem tapasztalt szocialista politikusok hallgatják.

Most viszont nyugodtan mondhat olyanokat, hogy

“Küzdeni kell, mert az ország boldogságát nem fogják ajándékként odaadni, mintha egy karácsonyfa alá kapnánk valamilyenfajta becsomagolt ezüstdobozba.”

Küzdeni Gyurcsány szerint azért kell, mert Mesterházy kormánya (<---igen, már itt tartunk, ennek eljövetele szerinte biztos, még ha várhatóan csak szűk többséggel is) nehéz csatába megy azért, hogy a nyugathoz kösse az országot. ezt kell tenni, "még erről beszélni könnyebb is, mint befizetni számlákat és küzdeni munkahelyekért". de gyurcsány szerint nincs más út. vagy ez sors van, pusztulás. "a szabadság rendjét úgy hívják, kapitalizmus. nyugaton van élet, keleten zuhanás. repülni akarunk, zuhanni?" - bűvöli közönségét.< />>

“Le fognak ezért hazaárulózni, de igenis közelebb érzem magamhoz a francia demokratát, mint a magyar újnácit”

– mondja máskor, óriási sikerrel.

gyurcsanysyma2

És bár szerinte a baloldal választási győzelme nem jelenti majd a másik oldal megsemmisülését, egyszerűen csak azt, hogy néhány évig szociálliberális kormány irányítja majd az országot, azt is mondja:

“A történelem poklára kell küldeni ezt a hatalmat.”

Nézői kérdésekkel pedig a végén eljut odáig, hogy a gyerekek abajgatása ósdi erkölcstannal, hittannal és egyentankönyvvel politikai pedofília. “Simicska emberei ne tanítsák semmire a gyerekeimet, Orbán pedig ne akarjon példát adni az erkölcsről, mert ő a rossz példa.”

Bár a vendégek között ott van két szocialista, Kunhalmi Ágnes és Horváth Csaba is, azért ez egyértelműen egy külön DK-s buli. Ahogy külön bulit tartanak a választás éjszakáján is. Bár nem győzi dicsérni Mesterházyt, egyértelmű, Gyurcsánynak teljesen megfelelő forgatókönyv, hogy a valójában várható választási vereséget arccal az MSZP elnöke viszi el. Gyurcsány pedig valószínűleg úgy számol, ő tovább erősödik majd kisegyháza élén – ami, ne feledjük, ahhoz már most is elég volt, hogy a baloldalon lényegében minden úgy történjen, ahogy ő akarta – egészen addig, amíg esetleg újra ágaskodni kezd a kormányfői ambíciója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.