Orbán Viktor olyan átadási rohamban van, mint eddig senki

POLITIKA
2014 március 18., 06:22
comments 37

10:30 Karcag. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadásán.

13:30 Mezőtúr. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a RAFI Hungária Kft. új gyártócsarnokának átadásán.

17:00 Cegléd. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a ceglédi uszoda átadásán.

Részletek Orbán Viktor keddi programjából.

Átadni, átadni, átadni

Egy politikus bármikor szívesen átad bármit, de igazán azokért a pillanatokért lehet hálás, amikor a kampányban kerül elő a szalag és az olló. Minél nagyobb, értékesebb, látványosabb dolgot lehet megünnepelni, annál jobb, lehet hivatkozni az előző négy évben végzett kormányzati építkezésre.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor Facebook

Ebben most aztán nagyon sűrűn vagyunk, Orbán Viktor március elseje óta olyan átadássorozatban van, mint még egyetlen elődje sem: Kossuth tér, Vigadó, miskolci Takata-gyár alapkőletétele, a Procter&Gamble új, gyöngyösi pelenkagyárának megnyitója, Bátonyterenyén új bútorgyár, Kanizsai Dorottya Kórházban fejlesztések átadása, Nyírgelsén élelmiszeripari továbbfeldolgozó üzem avatása, a Simon Műanyagfeldolgozó telephely-fejlesztési beruházásának ünnepélyes átadása.

És még ami kedden kívül biztosan jön: 4-es metró, Várbazár (részben), szlovák-magyar gázvezeték átadása.

Mit adott át Mesterházy?

Ilyen sok átadást kampányra nem szerveztek még. De mit adtak át az elődők a kampány utolsó hónapjában? Korabeli MTI-hírekből dolgoztunk, megtekintésekkel most nem foglalkoztunk, csak ha valamit át lehetett adni, meg lehetett nyitni, alapkő-letétellel lehet jelezni, hogy itt mindjár munkahelyek nőnek ki. Még egyszer, a választások évében, március elsejétől indultunk.

2010

Ez volt az a kampány, ahol meg kellett osztani a fontosabb átadásokat, mert Gyurcsány már nem volt, Bajnai Gordon miniszterelnökként nem indult a választáson, az MSZP-kormányfőjelöltje - ekkor először - Mesterházy Attila volt. Az osztozkodás mellett problémát jelentett az is, hogy alig volt mit átadni.

Jellemző, hogy Mesterházy például annak a bizonyítására, hogy nem igaz, hogy nem voltak eredményei az elmúlt nyolc évnek, március elején körútra indult MSZP-s jelölttársaival Budapesten. Ezen átadni semmit sem sikerült.

photo_camera Fotó: Mesterházy Attila Facebook

A következő helyszínek voltak: a Kőbánya-Kispest metróállomáson épülő Köki, ami Mesterházy szerint megmutatja, hogy mit jelent, ha a magántőke megbízik egy országban. A KÖKI csak 2011 végén nyílt meg, mára csődbe ment.

Aztán átmentek a Móricz Zsigmond körtéri Gombához, ahol azt mondta, az elmúlt évek fejlesztéseinek következtében élhetőbb lett a főváros. Ott Horváth Csaba, aki akkor is az MSZP főpolgármester-jelöltje volt, azt mondta nincs Budapestnek olyan kerülete, ahol ne történtek volna jelentős fejlesztések az elmúlt években, Budapest élhetőbb, biztonságosabb város lett. "Sokkal eredményesebbek vagyunk, mint amilyen a hangulatunk" - fogalmazott. A Gombán sem volt mit átadni, csak tervek voltak arról, mit kezdjenek vele.

Megnéztek még a majdnem egy évvel korábban átadott pesterzsébeti uszodát és a mellette lévő lakóparkot, és jártak egy pestszentimrei szakrendelőben és egy XVIII. kerületi óvodánál is, utóbbiba nem mentek be.

De nézzük, mégis hol vágott szalagot Bajnai vagy Mesterházy a kampány finisében:

  • Az M6-os autópálya középső szakasza. A Dunaújváros és Szekszárd között húzódó gyorsforgalmi utat Bajnai Gordon és Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter helyezte jelképesen forgalomba. A 65,1 kilométeres autópálya-szakasz építésére PPP-konstrukcióban 118,6 milliárd forintos szerzdést kötött a gazdasági minisztérium. Az átadáskor a szakasz csak ideiglenes engedélyt kapott, mert még nem fejezték be teljesen.
  • Az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs szakasza. Átadta: Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Hónig Péter közlekdési miniszter, Szili Katalin képviselőjelölt. A 81 kilométeres szakasz 266 milliárd forintba került, PPP-konstrukcióban. Ez az a híres autópálya, ahol alagutakat fúrtak a löszfalba.
  • Új úgyfélszolgálati centrum Nyíregyházán, átadta Bajnai Gordon kormányfő. 600 millió forintból épült fel,  85 százalékban uniós támogatásból.
  • A Toolex Fémfeldolgozó Kft. nagyszénási új üzemcsarnoka, átadta Bajnai Gordon miniszterelnök. A csarnok nettó 404 millióba került, ebből 161 millió volt a kormányzati illetve uniós forrás.
  • A komáromi Solum Zrt. étkezési burgonya mosó és csomagoló, valamint tejfeldolgozó üzeme. Átadta Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt és Gőgös Zoltán agrárállamtitkár. Összesen 510 millió forintba került, ebből 174 millió forint volt a pályázati támogatás.
  • Loschán Ferenc vállalkozó motorkerékpár- és autógyűjteményét bemutató "múzeuma" a baranyai Olasz községben. Mesterházy Attila nyitotta meg. Loschán mára a baloldal jelöltje lett.
photo_camera Fotó: Mesterházy Facebook

Amit mások adtak át, a teljesség igénye nélkül:

  • A szociális alapon juttatott százezredik üdülési csekk, átadta Kiss Péter társadalompolitikai miniszter.
  • Reneszánsz élménypark Bikalon. Átadta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Pataky Attila közreműködésével. Kétmilliárd forintba került, ötven százalékban uniós forrásból.
  • A felújítotott ibrányi Árpád Fejedelem Általános és Művészeti Iskola, a szocialista polgármester adta át, kormánytag nem volt. 600 millió forintba került, ebből 500 millió volt uniós forrás.
  • A Budapest Esélyközpont, a szolgáltatóház új központját Demszky Gábor főpolgármester nyitotta meg a VIII. kerületben. 55 millió forintból alakították ki, amiből a fővárosi önkormányzat 40 millió forintot állt és az épületet is a hivatal biztosította.
  • A hajdúszoboszlói Aqua-Palace élményfürdő, Molnár Csaba kancelláriaminiszter adta át. A 4,8 milliárdos beruházását 2,25 milliárd forinttal támogatta az EU és a magyar állam.

2006

Gyurcsány Ferenc egyetlen kampánya miniszterelnökként. Mit adott át? Annyit elárulunk, hogy uszodát, szállodát ebben az évben nem Gyurcsánynal volt érdemes alapkövezni.

  • Az M7-es autópálya Ordacsehi és Balatonkeresztúr közötti 25,7 kilométeres szakasza átadása,a tervezettnél egy hónappal hamarabb.
  • Az M5-ös autópálya 14,7 kilométeres, Szeged és a röszkei országhatár közötti szakasza. .
  • Szombathelyen a 8 ezer négyzetméter alapterületű, 3500 néző befogadására alkalmas új városi sportcsarnok. A 3,5 milliárd forintos beruházás 1 milliárd forintos állami támogatással valósult meg. Az új csarnok az eredeti, tavaly májusi átadási határidőhöz képest közel tíz hónap késéssel készült el.
  • Szentgotthárdi wellness fürdő bokrétaünnepsége, és a fürdő szomszédságában épülő négycsillagos szálloda alapkőletétele. A wellness fürdő 2 milliárd forintos beruházásához 300 millió forintos állami támogatás érkezett, a többit a város saját forrásaiból és hitelből finanszírozta. 2007-ben nyílt meg, folyamatosan veszteséges volt. A mellett lévő szálloda később, csak 2009-ben fogadott először vendéget, a Nyugat.hu szerint közvetve Princz Gábor érdekeltségi körébe tartozó cégek állták a 2,7 milliárdos beruházást. Tavaly bezárták, idén januárban a kormány stratégiailag kiemelt fontosságúnak nyilvánította a fürdőt és a szállodát is, ezzel lényegében államosította.
  • Újszászon felújított óvodát és iskolát adott át. Az óvodai bővítés 205,9 millió forintba került.
  • Szigetvári munkaügyi központ. A kirendeltség mintegy 36 millió forint európai uniós és állami forrásból újult meg,
  • Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása az Oroszországból visszaadott sárospataki könyvekkel. Megnyitotta: Vlagyimir Putyin, Sólyom László, Gyurcsány Ferenc.
  • Új polgármesteri hivatal alapkőletétele Kozármislenyen. A beruházás 200 millió forint volt.
  • Úszoda alapkőletétele Füzesabonyban. A beruházást 800 millió forintos tervezték, ebből közel 700 millió állami támogatás lett volna. De a fél évvel később felálló új, jobboldali többségű önkormányzat leállította az építkezést.
  • Marcaliban száztíz szobás gyógyszálló alapkőletétele. A tervek szerint másfél évvel később, 2007-ben nyitott volna, de nem készült el. Volt rá hitelszerződés, a tervek megvalósítására 570 millió forintos uniós támogatáshoz is jutottak. Tavaly nyáron döntött úgy az önkormányzat, hogy befejezik a félbemaradt beruházást.

Amit még átadtak, nem teljes lista:

  • A szociális alapon juttatott százezredik üdülési csekk, átadta -ekkor is - Kiss Péter miniszter.
  • A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal új irodáit.
  • Szabadidőközpontot Egerben.
  • Fehérvári úti szakrendelő, szegedi kórház, baranya megyei kórház felújítása.
  • Sellyei munkaügyi központot
  • Szili Katalin felavatta Tatabánya-Felsőgalla címerét

2002

A Fidesz, akárcsak most, szívesen időzítette a kampányra a nagy átadásokat, nem mindent sikerült időre. Elkészült a Nemzeti Színház, az Uránia Mozi, de nem sikerült tartani a 2,2 milliárdból felújított, a mindenkori miniszterelnök rezidenciájának szánt Sándor-palota március 15-i átadását. Mire májusra minden engedélyt megkapott az épület, addigra már Medgyessy Péter közölte, hogy neki esze ágába sincs beköltözni oda. Aztán végül az államfőé lett. És átadták az Erzsébet téren a Gödört is, illetve annak csak egy részét, két sétányt, mert a munkákkal csak április közepére, a választások után végeztek.

Miket avatott első kormányzása végén Orbán?

  • Nemzeti Színház, aminek a megnyitójára a barcelonai EU-csúcsról sietett vissza.
  • Uránia Nemzeti Filmszínház, egymilliárdot meghaladó felújítás.
  • Milleniumi Városközpont alapkőletétele. Beszédében Orbán  szimbólumnak nevezte a leendő Millenniumi Városközpontot, utalva arra, hogy Budapesten és egész Magyarországon száz évvel ezelőtt indult hasonlóan nagyszabású kulturális beruházás a Zeneakadémia és a Szépművészeti Múzeum létrehozásával.A Nemzeti Színház melletti területen Nemzeti Hangversenytermet, Hagyományok Házát és Modern Magyar Művészeti Múzeumot tervezetek, ebből lett végül a Művészetek Palotája.
  • Az új, világszínvonalúnak hirdett Sportkórház alapkőletétele, összesen 10,1 milliárdra becsülték a beruházást, aminek két év alatt kellett volna elkészülnie. Az építkezés nem fejeződött be. 2010-ben azt becsülték, hogy három és fél milliárd forint lenne a befejezés, mert gyakorlatilag újra kell terveztetni, engedélyeztetni és kivitelezni az épületet, s további két milliárd az eszközbeszerzés.
  • A leégett Budapest Sportcsarnok helyén épül Aréna bokrétaünnepsége.
  • Kunszentmiklósi városi kapitányság új épülete. 450 milliós belügyminisztériumi forrásból készült el.
  • A németajkú református közösség felújított budapesti templomának újraszentelése. a megújult templom harangját Orbán Viktor és felesége szólaltatta meg, amelyet adományukból öntetett újra az egyházközség.
  • Őrségi Nemzeti Park.
  • A sárvári gyógyfürdő bokrétaünnepsége. A 4,2 milliárdos beruházást kétmilliárddal támogatta a kormányzat.
  • A hévízi Carbona Hotelben felavatta a Szent Kristóf Gyógyfürdőt. A 400 milliós költségből 160 milliót a Széchenyi-terven nyertek.
  • A pápai kórház új épülete. A 40 ágyas új kórházi szárnyba került a műtőblokkal és a járó beteg szakrendelés. A beruházás 1,5 milliárdba került, ebből 1,3 milliárd volt az állami támogatás.
  • A 47-es út Szeged-Hódmezővásárhely között épülő négysávos szakaszának alapkőletétele Hódmezővásárhelyen
  • A Kecskeméti Református Kollégium új iskolaszárnyának avatása.
  • A magyar kereszténység ezer éve című kiállítás a Nemzeti Múzeumban.
  • A felújított Vályi Péter Szakközépiskola felavatása Tamásiban. Az ott képviselő-jelölt Dávid Ibolya társaságában.
  • A felújított szolnoki városi sportcsarnok átadása. A 400 milliós költségbe 119 milliót adott Deutsch sportminisztériuma, azbesztmentesítésre 79 milliót biztosított a környezetvédelmi minisztérium.
  • A Nemzeti Múzeum felújított dísztermének és kupolatermének átadása.
  • A Dombóvári Vasutas és Munkássport Egyesület 87 millió forintból felújított és kibővített kosárlabdacsarnokának átadása. (20 milliós önkormányzati, 22 milliós MÁV + 45 milliós sportminisztérium támogatás).
  • Az amerikai National Insturments debreceni termelőüzemének az avatása.
  • A Sátoraljaújhely múltja és jövőre kiállítás megnyitója.
  • Encsi Idősek Ápoló és Gondozó Otthonának felavatása. A 120 személyes otthon 700 millió összköltséggel készült el.
  • Millenniumi Gyűjtemény és Tájékoztatási Központ avatása Bajóton. Itt adták át 2000 elején az első milleniumi országzászlót, ezért kerültek ide az országos ünnepségsorozattal kapcsolatos kiadványok és képzőművészeti alkotások.

Amiket még átadtak, a teljesség igénye nélkül:

  • Stadionavató Tapolcán, Deutsch Tamás részvételével. A 43 millióból 35 milliót adott a sportminisztérium a sporttelep és futballstadion felújítására. Hévízen is volt hasonló projekt, ott 66 millióból 44-et állt a sportminisztérium.
  • Az egri Eszterházy Károly Főiskola új sportcsarnoka (236 millió) és a soproni  Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) új tornacsarnokának az átadása, Pálinkás Józseffel..
  • Ünnepélyes keretek között átadták az Országház felújított déli kőtornyát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.