https://444.hu/assets/budapest3.jpg

Magyarországra utazik? Pánikra semmi ok, csak vigyázzon az értékeire, kerülje a BKV-ellenőröket, a taxisokat, a rendőröket és a nácikat!

külföld
2014 március 18., 13:03
comments 58

A világ külügyminisztériumai rendszeresen adnak ki figyelmeztetéseket azokról az országokról, ahová nem ajánlják állampolgáraiknak az utazást. Ezekben jellemzően polgárháború dúl, vagy a nemzetközi terrorizmus bázisai. De ezen túl is szoktak tanácsokat adni azokról az országokról, ahova amúgy nem kifejezetten életveszélyes utazni. A magyar külügynek is van listája, de most annak néztem utána, hogy a Magyarországra utazók figyelmét mire hívják fel. Az olyan általánosan elterjedt dolgokkal, mint a külföldi vendégek lehúzása a vendéglátóhelyeken, nem foglalkoztam, mert szinte mindegyik figyelmeztetésben szerepelnek. De így is maradt még elkerülendő veszély.

Ausztrália: Csak semmi pánik!

panic

Az ausztrál kormány nem izgulja túl a magyarországi helyzetet. "Hallgass a józan paraszti észre és figyelj a gyanús jelekre, ahogy azt Ausztráliában is tennéd" - írják. Amúgy csak általánosságban figyelmeztetnek a terrorveszélyre és arra, hogy a demonstrációk erőszakba torkollhatnak.

Nagy-Britannia: Óvakodj a BKV-ellenőrtől!

bkv11

A brit külügyminisztérium szerint Magyarországon, ahova évente kb. 400 ezer brit utazik, nem jellemző a terrorizmus, viszont idén áprilisban választások lesznek, ezért érdemes elkerülni a politikai demonstrációkat. Arra is figyelmeztetnek, hogy míg Nagy-Britanniában százezer lakosra átlag 2,8 halálos közúti baleset jut, Magyarországon már 6,1. És arra is, hogy a BKV-ellenőrök feltűnően gyakran büntetik a külföldieket.

Malajzia: Földet érés után vigyázzon értékeire!

photo_camera Horia Varlan / Flickr

A budapesti maláj nagykövetség szerint egy maláj Magyarországon jól teszi, ha figyel a csomagjaira. Mondjuk onnantól, hogy leszállt a repülőről, addig, amíg vissza nem száll rá. Közben pedig ne sétáljon magányosan sötét utcákon, és ne álljon szóba idegenekkel.

Kanada: kátyúk, hiénák

photo_camera JoshuaDavisPhotography / Flickr

Kanada hatalmas ország kevés lakóval és nagy távolságokkal a lakott települések között. Talán ez a magyarázat arra, hogy mániákusan sokat foglalkoznak a magyarországi közutakkal. Amikről azt írják, hogy a nagyobb főutak elfogadható állapotúak, de a vidéki mellékutak szűkek, kanyargósak, sötétek és kátyúsak. Ezeket érdemes elkerülni, ahogy a taxis hiénákat is. A legjobb, ha nem is intenek le taxit az utcán, szól a jótanács.

Németország: álrendőrök

photo_camera Police.hu

A német külügyminisztérium szerint Magyarországon átlagos a külföldiek elleni bűnözés, de külön figyelmeztetik az utazókat az autópályákon garázdálkodó álrendőrökre. "A rendőri ellenőrzéseket óvatosan kell kezelni. A múltban voltak esetek, amikor magukat rendőrnek kiadó bűnözők kihasználták a lehetőséget" - írják. De az utazóknak a segítőkész bűnözőktől is óvakodniuk kell, akik az utazó autójának vélt hibájára figyelmeztetve késztetik leállásra a mit sem sejtő turistát, akit aztán kirabolnak.

USA: náciveszély

photo_camera Kovács Tamás / MTI

Az amerikai külügyminisztérium külön felhívja az utazók figyelmét, hogy Magyarországon az elmúlt években megerősödött a szélsőjobboldal, ezzel együtt a cigányokkal, zsidókkal és melegekkel szembeni előítéletek is. Bár a minisztérium szerint a szélsőjobboldali csoportok nem kifejezetten Amerika-ellenesek, óva intik az amerikaiakat a tüntetésektől, pláne a konfrontációtól a tüntetőkkel. "Légy résen, légy tisztában a környezeteddel és figyeld a helyi sajtót" - ajánlják.

(A nyitókép SF Brit / Flick fotója)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.