Még a génjeink is rettegnek a matektól

meghökkentő tudomány
2014 március 19., 19:44
comments 110

matekpara

"Matek. Vannak emberek, akik már attól összerezzennek, ha meghallják ezt a szót"

mondja Stephen Petrill, az Ohiói Állami Egyetem pszichológiaprofesszora. Ő, illetve a kutatást vezető Zhe Wang és kutatótársai 216 egy- és 298 kétpetéjű, de azonos nemű ikerpárt vizsgáltak, hogy megállapítsák, van-e genetikai háttere a matematikai szorongásnak.

Hogy minek?

Gondolná vagy sem, a matematikával szembeni szorongás létező betegség, komoly szakirodalommal. Annyira létező, hogy 1972 óta még ötfokú skálája is van, a MARS, amit Richard M. Suinn és Frank Richardson dolgoztak ki. Mark H. Aschcraft meghatározása szerint a matematikai szorongás egyfajta "nyomás, nyugtalanság vagy félelem, ami interferál a matematikai teljesítménnyel".

Vagyis, vannak, akik annyira rettegnek a matektől, hogy emiatt nem is jók benne.

Ezt eddig alapvetően környezeti és nevelési okokra vezették vissza, de Wang és társai bebizonyították, hogy genetikai okai is vannak - még ha elsősorban nem is ezekre lehet visszavezetni. Hamarosan nyomtatásban is megjelenő tanulmányuk szerint a genetikai okok nagyjából 40 százalékban felelősek a matematikai szorongásért, a többi a környezeti hatásokra – például az iskolai és otthoni környezetre – vezethető vissza.

Még pontosabban:

"Genetikai tényezők fokozhatják vagy csökkenhetik annak a kockázatát, hogy valaki rosszul teljesítsen matematikában" – mondja Petrill. Vagyis ha valakiben megvan a hajlam úgy a szorongásra, mint a félelemre a matematikától, és még rossz tapasztalatok is érik, annak gondjai lesznek a matektanulással.

"Ha szorongsz, akkor nehezebben oldod meg a problémákat. A szorongásra adott válasz gyakran korlátozza az emberek képességeit. Segítenünk kell a gyerekeknek, hogy megtanulják szabályozni érzelmeiket, így a szorongásuk ne akadályozza őket a legjobb matematikai tudás elérésében" – mondta Wang.

Petrill szerint most, hogy már tudják, hogy a matematikai szorongásnak genetikai okai is lehetnek, jobb módszereket fejleszthetnek ki a kezelésére is. (Via Sicence Daily)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt