Ez a Welsz-ügy nagyon bűzlik

bűnügy
2014 március 21., 11:42
comments 270

Miért nem árulja el a rendőrség, hogyan halt meg Welsz Tamás?

„Rendőri eljárás során 2014. március 20-án a fővárosban életét vesztette egy 41 éves budapesti férfi” - ennyi a hivatalos rendőrségi közlemény eddig.

„A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette a Hír TV információját, miszerint meghalt Welsz Tamás” - ennyi eddig a hivatalos pontosítás.

Ezen kívül minden további információ névtelen forrásoktól származik. Rettenetesen furcsa, hogy egy politikailag is kényes ügyben, kizárólag rendőrök jelenlétében meghal valaki, és egyszerűen nem árulnak el semmit sem a hatóságok.

Hogyan halt meg?

  • „A nyomozók autóval szállították a bizonyítékokért egy érdi és egy budai helyszínre. A 41 éves férfi eközben lett rosszul lett” - írta csütörtök este a Magyar Nemzet.
  • „Hír24 információi szerint már otthonában összeesett, miután beszedett valamit. Úgy tudjuk, a tragédia előtt nem sokkal közölte a hatóság embereivel: „Uraim, bevettem valamit. Nem tudnak ellene semmit tenni” - írta péntek délelőtt a Hír 24.

A kettő között az Index arról írt, hogy ismerősei szerint öngyilkosságot fontolgatott régóta, mintegy előkészítve a péntek reggeli új információt. Amit aztán az Index saját forrásokból megismételt, azzal a kiegészítéssel, hogy Welsz fegyvert akart szerezni alvilági ismerőseitől, de nem kapott.

Felmerül a kérdés, hogy ha Welsz tényleg előre szólt a rendőröknek, hogy megmérgezte magát, akkor miért ültették be a rendőrautóba, miért nem hívtak hozzá rögtön mentőt?

Ha tényleg szólt, hogy megmérgezte magát, akkor honnan szedte a Népszabadság ezt:

"Welsz Tamást egy rendőrautó szállította Érdről Budapestre. Rendőrségi forrásaink szerint nem volt megbilincselve. Útközben a rendőröknek feltűnt, hogy a férfi zavartan viselkedik, levegő után kapkod, láthatóan rosszul van, bár ő ezt nem mondta."

Ez a változat teljesen ellentmond a Hír 24 és az Index értesüléseinek. Előbbieknél nincs forrás, ám mivel a rendőrökön és a halott Welszen kívül más nem volt jelen, csak a rendőrségtől származhat az a változat is, hogy „előre szólt hogy megöli magát”.

Úgy tűnik, hogy a rendőrség két ellentmondó változatot szivárogtat, és egyet sem állít hivatalosan.

Az Index Welsz ismerőseitől úgy tudja, hogy Welsz ki volt akadva, meg akart halni, bár azt is írják, hogy "az biztos, hogy Welsz halálának híre váratlanul érte a környezetét".

A Hvg-nél jelentkezett Welsznek egy ismerőse, aki viszont határozottan azt állítja, hogy Welsz nem akart meghalni, nem látta sötéten a világot: „Halála előtt egy nappal még viccelődött, jókedvű volt, és hogy egyik pillanatról a másikra életét vesztette, mindenkit megdöbbentett.”

Ez az illető azt is mondja, hogy Welsz magabiztos volt, nem voltak sem magánéleti sem pedig anyagi problémái. Az Indexnek viszont azt mondták, hogy Welsznek tartozásai voltak és a barátnője is szakított vele.

Miért keresték a rendőrök?

Teljesen zavaros az is, hogy mit akartak a rendőrök Welsztől.

  • A Hír 24 azt írja, hogy éppen házkutatást tartottak nála, majd el akarták vinni valahova.
  • A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy maga szeretett volna bizonyítékokat átadni, és ezekért vitték volna rendőrautóval egy budai és egy érdi helyszínre is.
  • A HVG úgy tudja, hogy Welsz semmit sem akart elmondani a hatóságoknak, hanem a nyilvánosság elé akart állni megdöbbentő információkkal.
  • Az Index úgy tudja, hogy maga hívta ki a rendőröket a lakására, hogy útleveleket adjon át nekik, ám ehelyett mire a rendőrök megérkeztek, inkább öngyilkos lett.
  • A HVG csütörtökön még úgy tudta, hogy a rendőrök ki akarták hallgatni, és ezért mentek érte.
  • A Népszabadság úgy tudja, hogy Érdről vitték Budapestre, amikor rosszul lett.
  • A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy budai irodájába mentek érte, és onnan mentek volna Érdre.

A rendőrség ezzel kapcsolatban sem mond semmit. A házkutatásról szóló változat azért fura, mert már tartottak házkutatást Welsz otthonában, akkor került elő Simon Gábor hamisított bissaui útlevele is.

A hatóságok ködösítése azért is különösen fura, mert közben a Fidesz választási kampányának középpontjába állította, hogy Simon Gábor, az MSZP volt alelnöke Welsz segítségével álnéven bankszámlát nyitott, és hamis útlevele is volt. Ezt a hamis útlevelet azonban Welsznél tartotta. Vagyis nem csupán egy bűnügyről van szó, hanem a kampány egyik fő témájáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.