Ez történik, ha horogkeresztet és Hitler-bajszot rajzol egy plakátra

2014 március 21., péntek 9:58
26

Első körben három törvény merül fel, ami tilthatja hogy valaki horogkeresztet firkáljon egy plakátra.

Az első az

Önkényuralmi jelkép használata

"Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon

a) terjeszt,
b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy
c) közszemlére tesz,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő."

Itt ugye a "közszemlére tesz" rész játszik.  Viszont nem valószínű, hogy egy plakátra rajzolt horogkereszt alkalmas arra, hogy megzavarja a köznyugalmat. Ha nem zavarja meg, akkor nem sért törvényt se. Sok múlna a bírón, aki az ügyet tárgyalja. A kegyeleti rész a temetőkben náculás ellen szól, az áldozatok méltóságának megsértése pedig inkább mondjuk az Élet menetét megzavaró neonácikra. A Hitler-bajusz nem számít önkényuralmi jelképnek. A magyar bíróságok önkényuralmi jelképet büntető több ítéletét is megváltoztatták már Strasbourgban, igaz ott vörös csillagról volt szó.

A második a

Rongálás

"Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a rongálás kisebb kárt okoz, vagy
b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást
ba) falfirka elhelyezésével vagy
bb) bűnszövetségben

követik el."

A bűncselekmény értékhatára 50 ezer forint, alatta szabálysértés. Itt az a kérdés, hogy a bíróság hogyan állapítja meg egy plakát értékét. Egy óriásplakát összefirkálásért súlyosabb büntetést lehet kapni, mint egy A4-es méretűért. A pártok jellemzően rongálás miatt tesznek feljelentést, mikor összefirkálják a plakátjaikat, és a rendőrség is ezen a címen szokott nyomozni.

A harmadik a

Választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény

"Aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás, népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés során

a) a jelölési eljárás szabályait megszegve erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást,

b) népszavazás kezdeményezése, népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés indítványozása érdekében erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez aláírást,

c) jogosultság nélkül szavaz,

d) jogosulatlanul aláír, hamis adatokat tüntet fel,

e) arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népi kezdeményezésben vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetve anyagi juttatással befolyásolni törekszik,"

Ebbe szinte lehetetlen beleerőltetni egy plakát összefirkálását, egy bajusz rajzolás semmiképpen sem tekinthető erőszaknak, fenyegetésnek vagy megtévesztésnek.

A pártok közül sem ugyanúgy jár el mindegyik, mikor összefirkálják a plakátjaikat. Van, ahol feljelentést tesznek és politikai akciót szerveznek rá, és van olyan politikus, aki csak a választási bizottságnál tesz bejelentést miatta.

(A jogi ügyekben Németh Zsolt, a Trasnparency International jogsegély szolgálatának ügyvédje segített nekünk.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt