Szélsőjobbosok vonultak ijesztgetni a Kazinczy utcai Kockába

A kocsmában, ahol éppen a Koby nevű alkotó tartja a kiállítását. A Kettős Mérce szerint a szélsőjobboldaliak beálltak a szórakozóhely középére, felszólították az alkotót álljon eléjük, majd miután ez nem történt meg, közölték, hogy figyelmeztetik a liberálisokat, ne hazudjanak tovább, és szórólapokat szórtak szét a teremben.

Tekatana fotója

A Tekatana tumblr ezt írja róluk:

"fegyelmezetten végigvonultak a házon (tetőterasznál elakadtak), kifele menet fotóra beálltak, üvöltöztek (az alkotóval akartak találkozni), szórólapkonfettiztek, aztán kivonultak. szóval egy félelemkeltő performansz volt."

Jóérzésű magyarok

A Koby elleni tüntetésről korábban is írtunk már. A kiállítás egy első ránézésre átlagosnak tűnő buli és pólóbemutató közben ezt írta az Alfahír nevű szélsőjobboldali oldal:

“Egyáltalán nem fogunk csodálkozni azon, ha ezek után több jóérzésű magyar ember meg fogja látogatni Koby kiállítását, és kifejezi majd nemtetszését. Ugyanakkor erősen foglalkoztat minket a kérdés, hogy vajon hogyan lehet valaki ennyire szűklátókörű és exhibicionista, hogy nem látja a “művészetének” félresikerültségét, és miért kényszeríti a rendőrséget arra, hogy fokozott védelemben részesítsen egy olyan rendezvényt, amelynek az égvilágon semmilyen előremutató és értékőrző szerepe nincs.”

A történet nem most kezdődött, a részletekről korábban írtunk. A kiállított pólóminták közül az egyik például egy hiphopos Szűz Máriát ábrázol, a másik pedig hipszterszemüveges Kossuth Lajost, aki egy magyar koronának látszó baseballsapkát visel. Erről van szó:

korona1

A pólóminták egy 33 éves dizájner, Koby művei. Részben ezek voltak azok a pólók, amik miatt a szélsőjobbos Hatvannégy Vármegye ifjúsági tagozata a Facebookon korábban bojkottot hirdetett a Playersroom és a Dorko boltok ellen, mert szerintük a koronás póló nemzeti jelképet sért. Az üzletek pedig fogták magukat, levették ezeket a polcokról.

Más módon történő

Szilágyi György jobbikos képviselő akkor feljelentést is tett nemzeti jelkép megsértése miatt.

“A Szent Korona „más módon történő” meggyalázása valósul meg, amikor a Szent Koronát nem illő környezetben ábrázolják, az általa képviselt történetiséget és nemzeti összetartozást megjeleníteni hivatott szerepét alacsonyítják le, bagatellizálják, magát a Szent Koronát mint nemzeti jelképünket teszik nevetségessé”

- írta akkor, a feljelentést azonban a rendőrség és az ügyészség is visszadobta

“A pólón látható kép nem értékelhető a Szent Korona meggyalázásaként, ezért – tényállási elem hiányában – a tárgyban büntetőeljárás nem indítható.”

Maga Koby azt mondta az ügyről:

“Nem is gondoltam, hogy ez bárkiből felháborodást válthat ki, ez az, ami szörnyű. Ezek az emberek a saját félelmeiket táplálják bele a pólókba. De miért lenne baj, ha a régi jelképeinket újra divatba hoznánk?”

A konkrét Kossuth-mintáról Koby azt gondolja:

„Egy társadalom működését jól reprezentálja szerintem, hogy milyenek a politikusai, a rendőrök, az orvosok és a tanárok. Mindannyiuktól egy önzetlen hivatástudatot várok el. Sajnos Magyarországon ez egy nehéz kérdés lett. Olyan politikusokat, mint akik a reformkorban voltak, nem látok magam körül. Kossuthékban volt még líra. Alázattal szolgáltak. Ha ma élnének, lehet, hogy inkább slammerként próbálnának hatni és szolgálni nemzetüket.”

A szélsőjobbos újságok ezzel szemben ezt magyargyalázásnak tartják, ami ellen fel kell lépni.