https://444.hu/assets/2014-02-25T105840Z_539887279_GM1EA2P0JGO01_RTRMADP_3_ITALY-RIACE.jpg

Bevándorlók lehelnek új életet a kiürült olasz városba

2014 március 23., vasárnap 17:46
108

Olaszország déli felén, Calabria régiójában fekszik Riace városa. A kétezer lakosú település messziről pont olyan, mint a környék többi apró városa. Öreg épületek, fogyatkozó népesség, öregedő lakosság. Riace azonban mégis kilóg a többi déli kisváros közül: az elmúlt években rengeteg új lakója lett, sok bevándorló itt talált otthont magának.

A változás mögött a város ambiciózus polgármestere, Domenico Lucano áll. 2004-ben választották meg Riace vezetőjének, azóta több mint 200 bevándorló telepedett le a korábban egyre inkább kiürülő városba.

A gazdasági válság ugyanis különösen erősen sújtotta Olaszország déli régióit. A fiatalok jobb élet reményében már a hatvanas évek óta folyamatosan költöznek el innen, de ez a folyamat még tovább gyorsult a kétezres évek elejére. A polgármester pedig úgy döntött, hogy a városban keletkező űrt bevándorlók letelepítésével fogja pótolni. Afrikai és közel-keleti bevándorlókat bátorított arra, hogy válasszák Riacét új lakhelyüknek.

Az új lakók érkezésének már látható eredményei vannak: a város 2000-ben bezárt iskoláját újranyitották, régóta üresen álló házak teltek meg élettel.

2013-ban ugrásszerűen, 2012-höz képest 325 százalékkal megnőtt az országba érkező menekültek száma, mert a kormány lényegesen változtatott bevándorlási politikáján. Olaszországban még mindig 12 százalék körül van a munkanélküliség, ezért sokaknak nem tetszik a migránsok érkezése, nem ritkák a rasszista támadások sem. Az integrációs miniszter, Cecile Kyenge személyes példája pedig azt mutatja meg, hogy a politikai élet is még mélyen át van itatva rasszizmussal.

Pedig a bevándorlási hullám várhatóan nem fog alább hagyni. Egy keresztény jótékonysági szervezet előrejelzése szerint 2063-ra az olasz lakosság 23 százalékát fogják nem olasz származásúak alkotni. Jelenleg ez az arány 8 százalék körül van.

Riace látképe (REUTERS/Max Rossi) Idős férfi Riacében (REUTERS/Max Rossi) Egy klasszikus borbélyüzlet (REUTERS/Max Rossi) Helyi valutaként működő játékpénzek (REUTERS/Max Rossi) Lucano polgármester (REUTERS/Max Rossi) Unme Pakisztánból érkezett, kerámiaboltja van a városban (REUTERS/Max Rossi) Daniel szemétszedőként tudott elhelyezkedni (REUTERS/Max Rossi) Robert Ghánából érkezett, a képen munkaadóval, Massimilianóval van a férfi bárjában (REUTERS/Max Rossi) Egy eritreai család új otthonukban ( REUTERS/Max Rossi) ( REUTERS/Max Rossi) A polgármester szerint a gyerekek bámulatosan gyorsan tanulnak meg olaszul, fél év után már jól beszékik a nyelvet. (REUTERS/Max Rossi) A húszéves Amina Szomáliából érkezett, a helyi iskolában tanul ő is olaszul ( REUTERS/Max Rossi) A helyi iskolába és óvodába nyolc országból járnak diákok ( REUTERS/Max Rossi)

(via AtlanticCities)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt