Gyermekként molesztált nő a Vatikán pedofíliaellenes bizottságában

Ferenc egy mini pápával. (AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO)

Egy gyermekkorában, a hatvanas években egy pap által molesztált asszony is helyett kapott abban a 8 fős testületben, amit a Vatikán állított fel. A bizottság feladata segíteni a katolikus egyházat a papok által elkövetett gyerekmolesztálási ügyek visszaszorításában.

Az ír Marie Collins a One in Four (Négyből Egy) nevű ír gyerekmolesztálás-elleni szervezet tagjaként régóta hadakozik az Egyházzal, amiért a szőnyeg alá söpri a gyerekeket érintő ügyeket, és sürgette az egyházkerületi vezetőket, hogy aktívan segítsék a bűnösök felkutatását.

A Vatikán decemberben jelentette be a testület felállítását, a tagok nevei most kerültek nyilvánosságra. Feladatuk lesz többek között a tájékoztatás, a büntetőügyi tanácsadás, és annak elválasztása, hogy egy adott ügyben mi tartozik a világi és egyház hatóságokra.

Collins mellett helyett kapott három nő (Hanna Suchocka, volt lengyel miniszterelnök, Sheila Hollins brit pszichiáter, Catherine Bonnet francia gyerekpszichológus) és négy férfi (Sean O’Malley Boston püspöke, Claudio Papale olasz jogász és két jezsuita szerzetes)  a testületben. (WP)