Lehetne, hogy én szingapúri számlát kapjak hó végén a magyar helyett?

2014 március 24., hétfő 12:43
68

Időről-időre rácsodálkozik az ember, hogy egyes országokban egyes szolgáltatók milyen egyszerűen össze tudják foglalni, hogy a kisfogyasztó (de az ipari is), miből, mennyit, mennyiért fogyasztott.

Pár hónapja mutattunk egy amerikai, ComEx-es számlát, most jöjjön egy szingapúri a Marginal Revolution blog jóvoltából. Ez nem olyan színes, de annál jobb információk vannak rajta, mutatom:

, az eredeti számlaképet itt találhatja.

A lényeg:

  • Egyetlen számla érkezik mindenről egyben. (Magyarul egy cég intézi a számlázást)
  • Feltüntetik a saját és az országos átlagfogyasztást is.

Érdekesség még, hogy a poszt alatti kommentekben több hozzászóló is lefitymálja a szingapúri számlát, de ők olyan országokból érkeztek, ahol ez többé-kevésbé bevett szokás, az USA-ból, Ausztráliából. Sőt: egy moldovai hozzászóló szerint Moldáviában is hasonló a számlakép, bár erről képet nem találtam.

Németh Szilárd (jobbra) a sajtó képviselői előtt ver át egy nyugdíjast a rezsicsökkentéssel (Fotó: Hír24)

Ehhez képest Magyarországon minden szolgáltató külön-külön küld levelet, a fogyasztás tendenciáiról pedig egyáltalán nem kapunk felvilágosítást.

A helyzet viszont az, hogy Magyarország kormánya rezsiháborút indított, és ennek megfelelően Németh Szilárd fideszes képviselő benyújtott egy törvényjavaslatot, amellyel a kormány szándéka szerint egyszerűsödik a magyar fogyasztók élete.

A javaslat egészen részletes, arról is rendelkezik, hogy az egyes szolgáltatók, milyen színnel és betűtípussal nyomtassák a számlákat.

Mutatjuk, milyen lesz az Új Magyar Rezsiszámla:

Megtalálta a különbségeket? Ha nem, akkor segítünk:

  • Ugyanúgy egy rakás számla fog érkezni a szolgáltatóktól, mint eddig.
  • Semmiféle, a fogyasztásunkról szóló összesítőt automatikusan nem kapunk.
  • Cserébe megtudjuk, hogy mennyit csökkentette a kormány rezsit (az adófizetők és a gazdaság rovására)

Hiába van a kormánynak kétharmada, sohavisszanemtérő történelmi lehetősége arra, hogy jópár dolgot átalakítson Magyarországon, az esze - úgy tűnik - nincs meg hozzá.

Pedig Orbán Viktor miniszterelnök korábban kerek-perec kijelentette, hogy semmit sem ért a magyar számlákból, és ez úgy tűnik, így is fog maradni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt