54 oldalas bocsánatkérést kellett lehoznia egy szlovák hetilapnak

A Plus 7 dní című szlovák hetilapot egy 2009-es cikk miatt ítélték erre. Akkor arról írtak, hogy Stefan Zelník, aki akkoriban a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője volt, politikai kapcsolatait is bevetette, hogy Zilpo nevű cégét 1,65 millió eurós (516 millió forint) uniós támogatáshoz juttassa. A cikk idézett egy üzletembert is, akinek állítása szerint információi voltak Zelník pedofíliájáról.

A politikus sikeresen perelte a lapot, amit arra kötelezett a bíróság, hogy a vitatott két és fél oldalas cikket olyan bocsánatkérés kíséretében közölje újra, melynek betűmérete megegyezik az eredeti cikk címsorának méretével; így lett az írás végül 54 oldalas, kitöltve a lap eheti számának felét. A hetilapnak emellett 55 300 euró (17,3 millió forint) kártérítést is ki kellett fizetnie Zelníknek és cégének.

A Plus 7 dní főszerkesztője, Milos Luknár szerint a bíróság gúnyt űzött a lapból, és a kártérítés is túlzott volt. Szerinte ez az összeg többszöröse annak, amit haláleset vagy kegyetlen bűncselekmény esetén szokás fizetni kártérítésként.

Stefan Zelník sem számított ilyen terjedelmű bocsánatkérésre. A lap szerint ugyanakkor az egykori politikus ügyvédje tett javaslatot a formátumra, amit a bíróság aztán jóváhagyott.

A bocsánatkérés meg is jelent a lap csütörtöki számával. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;