778 embert biztosan kivégeztek 2013-ban

jog
2014 március 27., 14:49
comments 8

Elkészült az Amnesty International összesítése 2013 kivégzéseiről. Készítettek egy információs videót is az adatokról:

Jelentésük összefoglalója pedig:

  • Hivatalosan 22 országban 778 embert végeztek ki tavaly. 2012-ben ez a szám 682 volt.
  • A legtöbb kivégzést Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában,az Amerikai Egyesült Államokban, és Szomáliában hajtották végre.
  • Kínában többet, mint a világ többi részén együttvéve, de pontosan nem tudni, hányat, mert ezeket államtitokként kezelik. A 778 kivégzett számához hozzá kéne adni azt a több ezer áldozatot is, akiket Kínában ölhetett meg az állam.
  • Mind Irakban, mind Iránban jelentősen nőtt a kivégzettek száma, Irakban 169 embert, Iránban pedig 369 embert végeztek ki. Ezek csak a hivatalosan elismert számok, megbízható források még legalább ennyi kivégzésről tudnak az Amnesty jelentése szerint.
  • Tavaly amúgy 57 országban 1925 halálos ítéletet hoztak. 2012-ben még 58 országban összesen 1722 alkalommal ítélt így az állam. 2013 végén minimum 23392 személy volt halálsoron.
  • Az Egyesült Államok 2013-ban 39 kivégzést hajtott végre (néggyel kevesebbet, mint 2012-ben). Csak kilenc amerikai államban volt kivégzés 2013-ban, ez a szám nem változott az előző évhez képest. Texas önmagában a kivégzések 41%-áért felelős. Májusban Maryland volt a 18. állam, amely eltörölte a halálbüntetést.
  • Európában nem volt kivégzés 2013-ban. Fehéroroszország az egyetlen állam, ahol érvényben van a halálbüntetés, de 2009 óta ez volt az első év, hogy nem éltek ezzel. Négy embert viszont halálra ítéltek, nyilvánvalóan méltánytalan körülmények között.

kivegzesek

  • 2013-ban négy olyan országban is történt kivégzés, ahol erre már évek óta nem volt példa: Indonéziában, Kuvaitban, Nigériában és Vietnamban. Viszont míg végeztek ki embereket 2012-ben Gambiában, Pakisztánban és az Egyesült Arab Emírségekben, addig tavaly nem.
  • A módszerek széles spektrumon mozognak: fordult elő lefejezés, áramütés, akasztás, injekció és golyó általi halál is.
  • Szaúd-Arábia a nemzetközi jogot is megsértette, mert legalább három olyan embert is kivégeztek, akiket olyan bűncselekmény elkövetéséért ítéltek el, amit még 18. életévük betöltése előtt követtek el. Hasonló jogsértésről érkezett hír Iránból és Jemenből is.
  • A halálbüntetést kiszabó államok többségében az eljárások nem feleltek meg a nemzetközi méltányos eljárás követelményeinek. Néhány országban, mint például Afganisztán, Kína, Irán, Irak, Észak-Korea, Pakisztán, a Palesztin Hatóság (a Hamasz hatóságok és Gáza), valamint Szaúd-Arábia, ez a vallomások kínzás általi kikényszerítését, és egyéb embertelen vagy nem megfelelő bánásmódot is jelentett.
  • Indiában, Indonéziában, Japánban, Malajziában és Dél-Szudánban sem az elítélteket, sem ügyvédjeiket és családtagjaikat nem tájékoztatták a kivégzésről. Botswanában, Indiában és Nigériában, illetve néhány esetben Iránban és Szaúd-Arábiában nem adták ki a kivégzett fogoly holttestét a családnak, hogy eltemethessék.
  • Nyilvános kivégzéseket Iránban, Észak-Koreában, Szaúd-Arábiában és Szomáliában hajtottak végre.
  • Végeztek ki embereket olyan bűnökért is, amiket nem szokás a legsúlyosabb bűncselekmények közé sorolni. Ázsiában és Közel-Keleten 13 országban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért, Szaúd-Arábiában házasságtörésért, Pakisztánban istenkáromlásért, Vietnamban, Észak-Koreában és Kínában gazdasági bűncselekményekért, Iránban, Kuvaitban, Szomáliában, az Egyesült Arab Emírségben nemi erőszakért, és rablás minősített esetéért Kenyában, Nigériában, Szaúd-Arábiában és Szudánban.
  • Beszámolók szerint Észak-Koreában kannibalizmus, sikkasztás, pornográfia, Kínába való menekülés, korrupció, és tiltott dél-koreai videók megtekintése miatt végezték ki embereket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.