https://444.hu/assets/varadi_andras_felcsut_2.jpg

Ha minden összeomlott, akkor is van miért harcolni

POLITIKA
2014 március 27., 09:31
comments 148
  • Váradi András juhász lett Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester legnagyobb ellenfele.
  • Évtizedek óta állatokkal foglalkozik, elveszítette szinte mindenét, aztán megmakacsolta magát.
  • Ez az a történet kicsiben, amiért Ángyán József kilépett a Fideszből.
  • Politizálni kezdett, és már az ördöggel is összeállna.

Váradi András mostanában elfoglalt ember. Rosszul is érezte magát, mert miközben politikai akciókkal az országot járta, halva született egy báránya kis alcsútdoboz-göböljárási földjén. Már csak néhány állata maradt.

photo_camera Váradi András Göböljáráson. Fotó: anarki

Kilencéves kora óta ezzel foglalkozik. Helyi juhászoktól tanulta meg, hogy kell bánni az állatokkal, ugyanitt dolgozott már apja és nagyapja is. Kiváló minőségű núbiai kecskét és Charolais bárányt tenyésztett, emellett van például kukoricája is.

"Ez az igazi biogazdaság"

- mondja büszkén, majd szabadkozik a szegényes körülmények miatt.

“Lehet, hogy a városi embernek úgy tűnik, hogy ez egy putri, de itt mindennek helye van. Szegény ember vízzel főz, mi például raklapokból készítünk fogadtatót”

- mutatja az eszközt, amire közvetlenül születésük után kerülnek a kiskecskék és bárányok anyjukkal együtt. Ha ugyanis egy másik állat nyalná meg az újszülöttet, anyja már nem fogadná el többé.

Az ellenzék új arca

Váradi az utóbbi időben egészen mással is foglalkozik. Tüntetéseket szervezett, kampányvideó szereplője volt, részt vett a budapesti gazdatiltakozáson, szerepelt az Egyenes beszédben, közös fórumot tartott Horváth András volt adóellenőrrel, és ellenzéket szervezett ott, ahol egy ideje már alig működött ilyesmi. És ő a 190. a közös baloldali ellenzéki listán.

photo_camera Gazdatüntetés a Vértanúk terén (a fenti nagy kép is ott készült). Fotó: Botos Tamás

De miért megy egy juhász, akit soha nem érdekelt a politika, ellenzéki aktivistának?

Váradit 2011 júniusában kereste fel Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester azzal, hogy fel kell számolnia az állatállományát - ügyét folyamatosan dokumentálta az Átlátszón Ferenczi Krisztina újságíró, nemrég megjelent könyvében, a Narancsbőrben is szerepel a történet. Mészáros beültette az autójába, és körbevezette a földterületen. Elmondása szerint azt mondta, most már minden az övé.

“Amikor beültetnek egy autóba, és bezáródik az ajtó, bevallom, félelmetes érzés.”

Ekkor találkozott először a felcsúti polgármesterrel, Orbán Viktor közeli barátjával.

Családi gazdaságot akartak

A Csákvári Állami Gazdaság egykori területéről van szó Alcsútdoboz-Göböljáráson. Az állami gazdaság évtizedekig engedte az itt élő családoknak, hogy neveljék állataikat, cserébe rendben tartották a területet. Később bérelniük kellett a földet, először hosszú távú szerződéssel, aztán egy módosítás miatt rövid távúval, amiért az elővásárlási joguk is megszűnt. Pedig Váradiék mindig azt tervezték, hogy földet vásárolnak itt, és valódi családi gazdaságot alapíthatnak arra, amit mindig is csináltak. Huszonegy fiatal gazdát is tanított a környéken.

photo_camera Mészáros Lőrinc a szomszédban. Fotó: anarki

Váradi a kormányváltáskor arra számított, a földpályázatokon a helyben élő, családi gazdálkodásoknak jut majd föld. Amikor viszont Mészáros felkereste, és elmondása szerint azt mondta neki, itt minden az övé, addigra a polgármester tizenegy hektárt valóban megvásárolt már. A terület feletti szántóra viszont akkor még ki sem írták a pályázatot.

Nem érdemes pályázni

Az Átlátszónak adott 2012-es interjúban Mészáros azt mondta, azért ő kapott minden alcsútdobozi földet, mert más nem is pályázott ezekre. A helyiek szerint viszont mire a pályázatokat kiírták, úgy tudták, nem érdemes indulni, mert úgyis minden a polgármesteré lesz.

Mészáros annyit megengedett Váradinak, hogy saját építésű hodályát megtartsa. A gazdaság területének szélén él a kis, egykori szolgálati lakásban családjával és néhány megmaradt állatával. 240 birkájának nagy részét el kellett adnia, ezután nem volt hol legeltetni őket. A polgármester felajánlotta neki, hogy dolgozhat nála. Ezt azonban nem akarta. Amikor nyáron megjelentek az új tulajdonos munkagépei, Váradi terményeit félig fejletten szedették ki a földből krumplitól a dinnyéig.

photo_camera Váradi szomszédjával. Fotó: anarki

Később megpróbált földekre pályázni néhányszor, egyszer sem járt sikerrel. Apját egyszer előállították, mert lekaszálta a lucernát egy területen, amiről kiderült, hogy Mészáros cégének, a Búzakalász 66 Kft.-nek a tulajdona. Máskor a cég emberei elvitték Váradi ötszázezer forint értékű trágyáját, amiért feljelentést is tett. A kártérítési perek még tartanak. És állandóvá vált a zaklatása is. Amikor Váradinál jártunk, otthona és a Búzakalász 66 Kft. elkerített területe között egy elsőre rendőrautónak kinéző autó állt. Közelebb sétálva aztán kiderült, csak a festése pontosan olyan, mint egy hivatalos járőrnek, valójában egy magán biztonsági cég logója van rajta.

Ángyán harca közelről

Váradi története egy konkrét példán keresztül mutatja be azt, amiről Ángyán József, a Fidesz egykori mezőgazdasági államtitkára beszél. A parlamentben ő hozta először nyilvánosságra, hogy a földpályázatokon a helyben élő gazdálkodók helyett zöldoligarchák viszik el a területek nagy részét. A történet helyszínén, Fejér megyében összesítése szerint az összes meghirdetett földterület közel kilencven százaléka nyolc nagy érdekkörhöz került. Ángyán harcával magára maradt a pártban, majd a földtörvény elfogadása után ki is lépett a Fideszből.

A történet tehát egyáltalán nem egyedi, legalábbis az eddigi részei. A juhász viszont megmakacsolta magát, és úgy döntött, harcolni kezd.

Először akkor keltett feltűnést, amikor a Milla 2012 október tüntetésén Alcsútdoboz feliratú táblával jelent meg. A település önkormányzata akkor elhatárolódott tőle. Jó kapcsolatba került az ügyeket folyamatosan követő Ferenczi Krisztinával. Az ő segítségével kezdte átlátni környéke birtokviszonyait, és az újságíró például internetezni is segített neki megtanulni. Aztán jóba lett Juhász Péter Milla-szervezővel, Szabó Rebeka PM-es politikussal, aki a földügyeket vitte a parlamentben, és Ángyán Józseffel is.

“Egy igazi Ludas Matyi-történet az övé. Nem volt hajlandó befeküdni a hatalomnak”

- mondta róla Juhász Péter, aki tüntetéseket is segített neki szervezni.

Váradi alapította meg a Milla első vidéki szervezetét, amihez a környék településeiről két tucat ember csatlakozott.

photo_camera Fotó: anarki

Az utóbbi napokban három helyen is tüntetett, az egyik állomás Felcsút volt. Az ellentüntetők többszörös létszámfölényben jelentek meg, de a beszámolók szerint az üggyel szinte egyáltalán nem foglalkoztak, csak fütyültek, simongáboroztak és azt skandálták, Viktor, Viktor. Váradi szerint ez is mutatja, hogy Mészáros valójában csak Orbán helytartója - igaz, ő maga is ezt gondolja róla.

Az esetről megkérdeztük Tessely Zoltánt, a választókör fideszes képviselőjelöltjét is. Azt mondta, a tüntetés "erősen politikai célú volt, kevés valóságtartalommal". Az ellentüntetők dühével ugyanakkor egyetért, mert "ma ugyanaz a Gyurcsány-koalíció hergel, amely a kormányzása alatt kiárusította a hazai termőföldeket, az állami földeket mindenféle pályáztatás nélkül a kiváltságosoknak adta szinte fillérekért".

Az ördöggel is

De miért harcol Váradi?

“Ez már nem az én földemről szól. Azokért harcolok, akik végig mellettem álltak, és azért, hogy nyilvánosságra kerüljenek ezek az ügyek. Már ott tartunk, hogy csak politikailag lehet harcolni ezért.”

Az érthető, hogy az ellenzéknek jól jön egy ember, aki saját történetén keresztül tud képviselni egy ügyet. Nem tart-e attól, hogy csak kihasználják, kérdezem tőle. Váradi azt mondja, Juhász Péter és Szabó Rebeka sokat segítettek neki, szerinte ők nem olyanok, akik majd eldobják a választás után, ha már nem lesz rá szükség.

Aztán elgondolkozik.

“Ha viszont mégis úgy alakul, hogy nincs már rám szükség, akkor sem fogom megbánni. Ha öt embernek felhívom a figyelmét ezekre a dolgokra, akkor azért az öt emberért megérte.”

A politikai kérdésre még többször visszatérünk, mire a legtömörebben összefoglalja:

“Én már az ördöggel is összeállnék.”

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Váradi őszintén beszél arról is, neki még érettségije sincs, végzettsége szerint kertész, szülei analfabéták, így egyáltalán nem természetes neki a nyilvánosság és a szereplés.

“Sokszor érzem, hogy nincs meg a kellő szókincsem ahhoz, hogy fel tudjak lépni. Igyekszem tanulni és fejleszteni magam, hogy ne tudjanak politikailag megvezetni.”

Sokan támadták azért, hogy a felcsúti tüntetésre lányait (akik kitűnő tanulók Etyeken) is magával vitte. Váradi szerint őket is érinti ez az egész, mert ugyanúgy a földdel és állatokkal szeretnének foglalkozni. Azt mondja:

“Ha már minden összeomlott, akkor is van miért harcolni.”

Hivatalában megkerestük Mészáros Lőrincet, aki nem volt ott, de egy kollégája azt mondta, nekünk valószínűleg egyébként sem válaszolna. Az elzárkózás oka, hogy egy ideje próbáljuk megszerezni a néhány év alatt gázszerelőből az egyik leggazdagabb magyarrá váló vállalkozó-polgármester vagyonnyilatkozatát, eddig sikertelenül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.