Orbán: Süllyed az oktatásunk

POLITIKA
2014 március 26., 23:03
comments 120

Pedig az Este úgy indult, hogy minden rendben lesz. Obersovszky Péter ugyan egy nagy hibával indította a jó hír bejelentését, amit Orbán Viktor volt kénytelen korrigálni.

OP: Hazakerültek a Seusó-kincsek.
OV: Nem hazakerültek, hazahoztuk.

De aztán ráfordultak arra, ami miatt valóban meghívták Orbán Viktor a köztévé Este című műsorába.

Mi az, amit sikerült elvégezni? Amit 30 percben is el tud mondani.

Bele is kezdett Orbán, és ekkor történt:

Ha megnézzem, hogy mi történik nap, mint nap az oktatásban, és milyen eredményeséggel végezzük a munkánkat, akkor nem tudok jó hírekről beszámolni.

Orbán szavainak különösen erős súlyt ad, hogy Hoffmann Rózsa államtitkárról régóta keringenek azok a hírek, hogy akkor sem ő marad az oktatási államtitkár, ha mégsem Mesterházy Attila lesz az új miniszterelnök.

De mi Orbán baja a oktatással?

Megemlítette a nagyon rossz eredményeket hozó Pisa-felmérést, sőt bemondta előre, hogy lesz jövő héten egy újabb, számunkra kedvezőtlen vizsgálat, ami a "digitális megértés és problémamegoldó képességet vizsgálja".

Süllyedünk, mindegyikben rossz helyen vagyunk

- mondta a miniszterelnök. Azt is mondta, hogy nemzetközi összevetésben az oktatási rendszerünk teljesítménye egyértelműen gyengül.

Ez baj, ezt a folyamatot meg kell állítani, meg kell fordítani. Ha mi nem leszünk Európa egyik legokosabb népe, akkor nem leszünk versenyképesek. Ez meg az oktatáson múlik, legalábbis tekintélyes részben.

Szerinte komoly szakmai és politikai vitákat hoz majd, hogy mit, mivel és hogyan, hány órában tanulnak a magyar gyerekek.

Orbán szerint az egészségügyben tisztább a kép. Ott a legnagyobb baj, hogy a házi orvosainkat nem tudjuk kellően megbecsülni. Nem kapnak elég fizetést, nincs elég műszerük, nem tudnak kellő tovább- vagy átképzésben részt venni.

A háziorvosi rendszer megerősítésében Magyarország még el van maradva.

Szóba került még az agrárium, sok a tennivaló, de eldőlt egy sok évszázados kérdés, hogy a föld magyar kézben marad.

Ekkor tette helyre az Estét is, azzal a megjegyzéssel, hogy

Tudom, hogy ez a műsor nem filozófiai és történeti kérdéseket taglal.

Ezzel mi sem vitatkoznánk, pláne, hogy a filozófiai kérdések hiányát később is megemlítette. nem érinti filozófiai kérdéseket.

Magyar bank-e az OTP?

Obersovszky rákérdezett, hogy állnak most Orbán nagy vágyával, hogy ötven százalékra emeljék a magyar tulajdonban lévő bankok arányát. Rákérdezett ebben a körben az egymillió új munkahely ígéretére is, de azt Orbán mintha meg sem hallotta volna. Maradjunk hát a bankoknál.

Először is: A magyar bankrendszerre Orbán szerint az jellemző, hogy nincs benne elégséges verseny, túlságosan leosztottak a pozíciók. Itt is jól jönne frissítés, ez nem a személyes véleménye, a kormányzati gazdaságpolitikáját megalkotók is így gondolják.

És akkor a műsor legmeglepőbb párbeszéde jött:

OP: Hány százaléknál állnak most körülbelül?

OV: Attól függ, hogy az OTP-t hova számoljuk. Én szeretem az OTP-t magyar bankként számon tartani ...

OP: Számoljuk így.

OV: De a tulajdon szempontjából azért ez bonyolultabb, mert a tulajdonosok tekintélyes része mégsem Magyarországon belül van. 30-40 százalékon vagyunk, ha az OTP-t is ide tesszük. Negyven fölött is vagyunk az OTP-vel. Ez nem akkor falat és nem olyan egetrengető kihívás, mint ahogy első hallásra tűnik. Megoldható.

Aztán Obersovszky a maga módján megint visszatért az elfeledett egymillió munkahelyes ígéretre. Így:

Munkahelyteremtés. Elégedett-e, ahogy a magyar gazdaság bővült?

De megadta az esélyt arra is, hogy Orbán magyarázza meg, miért nem áll ki vitára az ellenzékkel?

Szerintem az elmúlt négy évben minden fontos vitát lefolytattunk az ország nyilvánossága előtt. Ráadásul az emberek láthatták, hogy milyen az élet, ha a szocialisták kormányoznak, és milyen akkor, ha mi. Szerintem minden információ, ami a választópolgárok megalapozott döntéséhez szükségesek, rendelkezésre áll.

De nem maradt ennyiben, kiderült, személyes oldala is van a vita elmaradásának.

Úgy látom az ellenzéktől jövő nyilatkozatokból, hogy valójában nem is vitázni akarnak velem, hanem támadni akarnak engem, leginkább ócsárolni. Ehhez én nem kellek, ezt nélkülem is megtenni. Nem fogom nekik megtenni. azt a szívességet, hogy a támadásokhoz és az ócsárlásokhoz a saját testemen keresztül fogok felületet biztosítani.

Szerinte az a helyes és az ország érdekében álló magatartás, ha egyetlen dologra összepontosít a miniszterelnök, minél több embert győzzön meg arról, hogy jöjjön el, és vegyen részt a választáson.

Végül a devizahitelesekről

Ha megszületnek a szükséges ítéletek, és úgy gondolom, hogy május végére minden ilyen ítélet megszületik, akkor a többi, nehéz helyzetben lévő deviza lakáshitelest ki fogjuk tudni hozni ebből a helyzetből. A technika és a tudás megvan a részükről, a bankokban is megvan a szándék a megegyezésre - mondta Orbán.

OP: Tehát hisz a bírósági megoldásban?

OV: Nem, a bírósági megoldásban nem hiszek. Abban hiszek, hogy miután a bíróságok ítéletet fognak hozni még két további kérdésben, ezek kijelölik a kormány mozgásterét, és a kormány ezt ki fogja tudni használni. Ha kell, még tágítani is fogja ezt a mozgásteret, és ki fogjuk hozni a mostani reménytelen helyzetből azt a néhány százezer családot, aki még ott van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.