A Belváros kedvenc civil egyesülete adja ki Rogán családi lapját

POLITIKA
2014 március 31., 13:48
comments 54
  • Van egy lap, amiben nagyon sokat szerepel Rogán Antal.
  • Az első hat oldalon 7 fénykép is van a fideszes politikusról.
  • De nemcsak ő van a lapban, hanem a címlapon a feleség, belül a gyerekek is.
  • Hogy kik írják és kik pénzelik a City-t, arról semmit sem árulnak el.
  • A lapot kiadó civil szervezet legalább 64 millió forintot kapott az elmúlt években a belvárosi önkormányzattól. Legalábbis ennyiről biztosan tudni.

Ismernek olyan lapot, amit nem lehet tudni, kik írnak, kik készítik a benne lévő fotókat, milyen pénzből készül, de bedobálják a postaládákban, és nagyon sokat szerepel benne Rogán Antal és Rogánné Cecília?

Na, a City Magazin ilyen.

Nem, ez nem számít bele a jelöltek hivatalos kampányköltségbe, hiszen nem a Fidesz adja ki.

Vannak azok a megszokott önkormányzati újságok, amik szintén ingyenesek, nagyon sokat szerepel bennük a polgármester és az alpolgármester, nagyon keveset a helyi ellenzék, súlyosan veszteséges, de azt mélyen a zsebébe nyúlva kifizeti az önkormányzat, mivel el kell juttatni a fontos helyi híreket a helyiekhez.

A City nem ilyen. Mármint sokat szerepel benne a polgármester, de nem az önkormányzat adja ki.

Alapvetően két módja van, hogy ne csak vigye a pénzt egy lap, hanem valamit hozzon is. Az egyik, hogy pénzért kell árulni, és még hirdetőket kell bele szerezni.

De a City nem ilyen.

Akkor ingyen kell osztogatni, így be lehet kamuzni egy óriási olvasótábort a hirdetőknek, akik sok pénzért vesznek reklámfelületeket. Vagy sokan kevésért, valami tartalmat pedig köré kell rakni, és kész. De a City nem is ilyen.

A City valami egészen más.
cityrog

Az a legkevesebb, ha azt mondjuk, a lap készítői nem akarnak sokat elárulni magukról. A kötelező minimumot, az impresszumot letudják azzal, hogy

A Kiadó neve: Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület

Székhelye: 1053, BP., Cukor u 5.

Kiadásért felelős személy neve: Galambos Ildikó

Szerkesztésért felelős személy neve: Galambos Ildikó

A lap abban kétségtelenül hasonlít a többi újságra, hogy vannak benne cikkek és fotók is, abban nem, hogy a cikkek nincsenek aláírva, és a fotókról sem derül ki, hogy ki készítette azokat. Ha önök még nem találkoztak újságoknak dolgozó fotósokkal, akkor azt érdemes tudni róluk, hogy arra elég érzékenyek, hogy ne lopják a fotóikat és tüntessék fel a nevüket.

Az újságírókról ez már nem feltétlenül igaz, főleg, ha kínos pr-cikkekről van szó. De azért az akkor is elég ritka, hogy egyáltalán nincs senki feltüntetve szerzőként, pláne, ha tegeződős interjút készít, akár mondjuk Rogán-Gaál Cecíliával. Például:

Van időtök egymásra Tónival?

De miért nincsenek kiírva a nevek? "A lapot nem állandó újságíró gárda írja és szerkeszti, hanem alkalmanként kérünk fel erre szakmabelieket" - kaptuk a választ a kérdésre.

Talán az is érdekes, hogy a lap névtelenségbe maradó újságírójának nem kellett messzire mennie, amikor ide benézett:

cityro

A szerkesztőség címe ugyanis megegyezik a Fidesz belvárosi irodájának a címével, a Cukor utca 5. alatt van mindkettő. A kiadó/szerkesztőség-vezető Galambos Ildikó szerint valóban ugyanaz a cím, de külön helyrajzi számon lévő, magántulajdonú helyiséget használnak.

Nézzék csak azokat a baloldaliakat

De ki az a Galambos Ildikó, aki egyszemélyben felelős a szerkesztésért és a kiadásért? Róla korábban semmit sem hallottam. Az átlátszó írta meg még 2012-ben, hogy az ötödik kerületi jegyzőségen dolgozik. Ott kerestük, szabadságon volt, de aztán sikerült vele beszélni. Kérte, hogy küldjük el a kérdéseinket. Elküldtük. Arra voltunk kiváncsiak, hogy miért indították a lapot, miből tartják el, kik írják, milyen szerkesztői tapasztalata van a főszerkesztőnek, és mennyire tartja összeférhetetlennek, hogy önkormányzati dolgozóként a polgármestert lelkesen propagáló lapot ad ki és szerkeszt, és mennyi támogatásot kaptak az elmúlt években az önkormányzattól.

A válasz meg is jött. Van ebben egy gondosan összeszedett lista arról, amiből az derül ki, hogy számos civil szervezet rendszeresen kapott támogatást a belvárosi önkormányzattól az elmúlt sok évben. Képzeljék, csak baloldali és a Jobbikhoz köthető szervezetek vannak rajta Galambos listáján. Érdekes persze ez is, le is írjuk gyorsan, aztán folytatjuk a Cityvel.

  • Sikeres Belvárosért Egyesület, 8 év alatt 17 milliót kaptak a helyi civil szervezeteknek kiírt pályázatokon. Az Egyesület vezetője Bródy Gábor, aki az V. kerületi MSZP elnökségi tagja.
  • Belvárosi Szabadegyetem Egyesület. 17 év alatt 56 millió forintos támogatás. Az Egyesület vezetője Csillaghyné dr. Zentai Éva, az  V.  kerületi  MSZP elnökségi  tagja. Ők szervezik a helyi MSZP-s rendezvényeket.
  • Egymásért  Egyesület , 10 év alatt 17 millió forintos támogatás, vezetői korábbi helyi MSZP-sek.
  • A  Szabadság  Téri  Református Egyházközség 8 évben alatt 3 millió forint támogatás. "Az Egyházközség vezetője Hegedűs Lóránt, aki nyíltan szerepet  vállal  a Jobbik,  korábban MIÉP politikai tevékenységében".
  • Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet  az  elmúlt  4  évben  mintegy  2  millió  Ft  támogatást  kért  és  kapott  a  pályázaton keresztül.  "Az  Egylet  vezetője  dr.  Mészárosné  Hegedűs  Zsuzsanna,  aki  a  Jobbikkal  nyíltanegyüttműködő Hegedűs Lóránt  családtagja."

A City-t kiadó Galambos politikai alapon összerakott listája végén azért megjegyezi, hogy "Tudomásom szerint Belváros önkormányzata az elmúlt években következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy az elbírálásnál nem tett különbséget aközött, melyik szervezet melyik párthoz köthető, vagy van-e egyáltalán bármilyen politikai preferenciája”

Van-e valakinek hiányérzete? Igen, a fideszes kötődésű civil szervezetek nincsenek benne a listában. De tudják, hogy mi hiányzik még a válaszból? Hogy mennyit kapott a lapot kiadó Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület az önkrományzattól. Visszakérdeztünk, de azóta is hiába várjuk a választ.

Azt megtudtuk, hogy az egyesület 2000-ben, "tehát hat évvel Rogán Antal polgármesterségének megkezdése előtt alakult". Galambos arra is hivatkozik, hogy a 2008. és 2013. között az önkormányzattól kapott támogatásról szóló szerződésekből világosan látszik, hogy a lapkiadással kapcsolatos költségeket az önkormányzattal nem számoltathatjuk el.

Galambos Ildikó azt már nem adta össze, hogy másra mennyit kaptak, a szerződéseket sem mellékelte. Az önkormányzattól sem kaptunk választ erre.

cityroga

Az önkormányzat honlapján az üvegzseb résznél valóban lehet keresgélni a 2008 október és 2013 augusztus közötti időszakban. Hogy miért pont ez az időszak, az nem derült ki.

Első körben ezt néztük meg, egy tájékozató nem elérhető.

  • 9 580 000 forint - kulturális rendezvények rendezése, karbantartások, felújítások támogatása, 2009 augusztus
  • 750 000 forint - székház felújítás, karbantartás, 2009 augusztus
  • 255 000 forint - működési költség, 2009 augusztus
  • 1 000 000 forint - nyugdíjasok segítése, 2009 december
  • 1 000 000 forint - nyugdíjasok segítése, 2010 április
  • 7 124 500 forint - Főként nyugdíjasok részére kulturális rendezvények, lakossági fórumok, kirándulások szervezésének támogatása, működési kiadások fedezése, előadások szervezése, 2010 június
  • 255 000 forint - működési költség, 2010 augusztus
  • 155 000 forint - kirándulási költség hátrányos helyzetű gyer., 2010 augusztus
  • 224 415 forint - működési költség, kulturális programok, dekorációs kellékek, kirándulás, 2011 június
  • 300 000 - forint - kulturális programok, előadások, rendezvények, 2011 június
  • 5 000 000 forint - főként nyugdíjasok részére kulturális rendezvények, lakossági fórumok, kirándulások szervezésének támogatása, működési kiadások fedezése. Előadások szervezése. Alapélelmiszer csomagok szétosztása, illetve pénzbeli támogatás nyújtása a rászorultaknak. Iroda géppark fejlesztése, a székház felújítási, karbantartási munkálatainak támogatása, együttműködés más civil szervezetekkel. 2011 június
  • 200 000 forint - támogatás nyújtása a szociálisan rászorultaknak, idősek köszöntése működési költségek egyéb kiadás. 2012 augusztus.
  • 300 000 forint - kulturális programok, előadások, rendezvények, 2012 augusztus.
  • 3 615 000 forint - kulturális rendezvények, alkossági fórumok, kiadványok, és egyéb tájékoztató füzetek költségei, működési kiadások fedezete, előadások szervezése, élelmiszer csomagok, pénzbeli támogatások, irodai, 2012 augusztus.
  • 400 0000 forint - kulturális programok előadások rendezvények megtartása, működési költség, 2012 november
  • 4 500 000 forint - Nyugdíjasok és családok támogatása, rendezvények szervezése, mőködési költség, iroda felújítás, székház karbantartása, együttmőködés más civil szervezetekkel, 2013 június
  • 300 000 forint - működési költség, irodaszerek, közöségi programok, 2013 július
  • 300 000 forint - kulturális programok, 2013 július

Ez összesen 35 258 915 ezer forint. Több, mint bármelyik, Galambos Ildikó által emlegetett balos szervezeté. (A civil szervezetek támogatásáról nem a polgármester dönt, ha a képviselőtestület. De a jelek szerint nem okoz problémát konszenzusra jutni.)

A következő körben kiléptük az üvegzseben nyomon követhető időszakból, és itt is találtunk támogatásokat.

Az Összefogással a Belvárosért Egyesület 2006 augusztusban kapott rendezvényekre, lakossági fórumokra 9,3 milliót.

Találtunk még 2008-as, de október előtti szerződéseket is. Az indoklás a szokásos, kulturális rendezvények, lakossági fórumok, eszközök beszerzése, támogatások nyújtása rászorulóknak, működési költségek, élemiszercsomagok osztása. Három részletben az még 19 604 835 millió forint. Fogalmunk sincs, hogy 2007-ben kaptak-e támogatást, illetve előtte 2000-es megalakulásuk óta összesen mennyit.

A fellelhető szerződések alapján azért ez így is összesen

64 millió 163 750 forint.

Kinek köszönhetjük a City-t?

De Galambos szerint nem a 64 millióból adják ki a lapot.

Az  újság  kiadása  az  Egyesület  tagságának  igénye volt,  de  annak  költségét  az  utolsó  fillérig magántámogatásokból  fedezzük.

Hogy kik adták össze, aztán nem árulta el, ahogy azt sem, hogy mekkora példányszámban nyomják, és mennyit emészt fel a City kiadása.

A lap tele van önkormányzati hirdetésekkel, de abból Galambos Ildikó szerint nincs bevételük, tekintettel arra, hogy az egyesület alapszabálya szerint céljuk "az Önkormányzat és a polgárok közötti együttműködés, kommunikáció segítése, ezért felajánlottam az Önkormányzatnak, hogy közcélú hirdetéseket díjmentesen elhelyezhetnek az újságban".

Nem összeférhetetlen-e kerületi köztisztviselőként szerkeszteni/kiadni a polgármestert támogató lapot?

"Jómagam, mint az Egyesület elnöke,  közel  tíz  éve  a  jegyzői  titkárságon  dolgozom,  munkám  semmilyen  összefüggésben nem  áll  egyéb  közéleti  tevékenységemmel.  Magyarországon  semmilyen  törvény  nem  tiltja meg  azt,  hogy  pályázhasson  bárki,  aki  megfelel  egy  adott  pályázati  kiírás  kritériumainak. Márpedig az általam képviselt Egyesület megfelel minden követelménynek."

Milyen kiadói, szerkesztői tapasztalatai voltak korábban?

Nem válaszolt.

És hogy miért szerepel a tévés celebek között olyan sokat Rogán Antal?

Olyan lapra  volt igény, amiben pozitív hírek szerepelnek, és nem támadunk vele senkit.

Mi lesz, ha Rogán Antal már nem lesz polgármester? Lesz-e még City?

Addig fogjuk kiadni, amíg igény van rá és amíg ezt finanszírozni tudjuk.

Mit csinálnak még, ha nem a belvárosiaknak készítenek újságot?

Az egyesület egyéb működéséről elég keveset tudni. Azt például lehet, hogy kaptak 1,5 millió forintot egy gyerekrajzpályázatra és történelmi gyereknap megszervezésére 2013 májusban. Mivel hiányos a szerződések listája, így azt nem tudjuk kijelenteni, hogy ők kapták a legtöbb pénzt 1997 óta, de hogy az elmúlt nyolc évben dobogósok, az biztos.

Egy erős kihívójuk biztosan van, az Élő Belváros Polgári Egyesület. Ez a szervezet szintén azonos címre van bejegyezve a belvárosi Fidesz-irodával, csak a saroképület másik utcája, a Veres Pálné 16. szám alá. Vezetője az a Turbó Annamária, aki szintén a jegyzői titkárságon dolgozik, titkárnőként. Az egyesület egyébként 2005-ben pályázatot írt ki az V. kerület lakosságának "alternatív" tájékoztatását szolgáló időszaki kiadványra. Akkor erre a kétheti lapra áprilistól az év végéig 25 millió forintot szántak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.