A legundorítóbb bűncselekményeket is megúszhatod, ha elég gazdag vagy

bűnügy
2014 március 31., 14:24
comments 29

Valami ilyesmi lehet a tanulsága annak az évekkel ezelőtti bírósági ítéletnek, amit csak most került nyilvánosságra. Robert H. Richards IV a befolyásos és irtózatosan gazdag Du Pont család leszármazottja, munka nélkül is elég jól megél az örökségéből.

A férfit azért ítélték el, mert megerőszakolta saját lányát három éves korában. Mindezek után megúszta próbaidővel, mert Delaware állam legfelső bíróságának ítélete szerint nem tenne jót neki a börtön.

A 2009-es enyhe ítéletre csak most derült fény, miután egykori felesége újabb pert indított a férfi ellen, azzal vádolva őt, hogy saját fiát is molesztálta.

A perirat szerint a férfi elismerte a vádakat,  kétrendbeli kiskorú ellen elkövetett erőszakkal vádolták, amiért akár 20 év börtön szokott járni. Szabad lábon védekezhetett 60 ezer dolláros óvadék megfizetése után.

Ezek után Richards az állam legmenőbb ügyvédi irodáit bérelte fel, és segítségükkel megegyezést kötött az ügyészséggel. Elismerte a vádpontokat, a bíróság pedig úgy döntött, hogy Richardsnak jobban segítette egy rehabilitációs programon való részvétel, mintsem a börtön.

Delaware állam kirendelt ügyvédje, Brendan J. O'Neill szerint elképesztően ritka, amikor valakinek jót tesz a börtön. Mivel ezek az intézmények büntetésként működnek, és a céljuk éppen az, hogy az elkövetőket leválasszák a társadalomról. Szerinte az enyhe ítélet kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy miért kezeli a rendszer másként azokat, akiknek ekkora vagyona van.

A gyermekek ellen szexuális zaklatást elkövetőket amúgy éppen azért szokták börtönbüntetésre ítélni, hogy ne jelentsenek többé veszélyt a gyermekekre. Az ilyen terápiás jellegű, elterelő megoldásokat inkább kábítószerfüggőkre szokás alkalmazni. (via HuffPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.