Miért szavazzon a Kormányváltókra?

mélyebb
2014 március 31., 05:53

Látszólag könnyű a válasz: azért, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada. Ha azonban egy kicsit jobban belegondolunk az új választási rendszerbe, illetve a jelenlegi erőviszonyokba, akkor már nem olyan erős ez az érv.

Pedig ma ez az egyetlen épkézláb indok, ami az ironikusan Kormányváltó szövetségnek nevezett csapat támogatása mellett szól. Az ugyanis elképesztő és végtelenül arcátlan, hogy a 2010-ben darabokra vert baloldali válogatott az idén is képes volt ugyanabban az összeállításban kifutni a pályára, mint akkor. E tény azt sugallja, hogy ezt a csapatot semmi nem tántoríthatja el attól a meggyőződésétől, hogy nekik valamiért jár a magyar baloldal képviseletének joga. Ők azt gondolják, hogy függetlenül attól, hogy 2008-ra csődbe juttatták az országot és 2010-re megbuktatták a saját maguk szimbolizálta rendszert, nincs szükségük változásra. Nem fogják fel, hogy pusztán azért, mert a Fidesz kormányzása szörnyű volt, még nem lett hirtelen rózsásabb a 2010 előtti időszak.

Nem tudunk semmi olyasmit említeni, ami miatt ez a csapat szimpatikusabb lenne, mint 2010-ben volt. Sőt, akkor legalább azt lehetett remélni, hogy majd levonják a bukásuk konzekvenciáit, most viszont már tudjuk, hogy erre képtelenek. A kormányváltók csapata egy teljesen reménytelen bagázs.

Ezért aztán egyetlen racionális érvet tudunk mondani a mellettük való szavazásra.

Azt, hogy egy ilyen voks valóban csökkenti a Fidesz ismételt kétharmadának esélyét.

Az országnak semmi szüksége még négy olyan évre, amikor minden a kormánynak nem tetsző alkotmánybírósági vagy bírósági döntésre alkotmánymódosítás a válasz. Ha ez folytatódik az teljesen széttépné a magyar gazdaság és társadalom bizalmi szövetének egyébként is szitás hálóját.

De miért pont a kormányváltókra szavazzunk, ha nem akarunk Fidesz-kétharmadot? Az elmúlt hónapban különösen bonyolulttá vált ez a kérdés, hiszen egyrészt az LMP bekerülése szinte biztossá vált, másrészt a baloldali szövetség győzelmi esélyei lenullázódtak. E két tényező együttesen azt eredményezi, hogy a listás szavazatok tekintetében a Fidesz kétharmada szempontjából nincs különbség abban, hogy melyik nagy ellenzéki pártra szavazunk a három közül.

Azaz ebből a szempontból a Jobbikra vagy az LMP-re adott listás szavazat pont annyit ér, mint ha azt a Kormányváltókra adtuk volna.

Az egyéni voksok esetében egy kicsit komplikáltabb a helyzet. Ott, ahol a Fidesz jelöltjének győzelme többé-kevésbé biztosra vehető, megint csak nincs különbség a nagy ellenzéki pártokra adott szavazatok között. Ugyanez a helyzet annál a körülbelül tizenöt körzetnél, amelyek amolyan baloldali rezervátumoknak lettek megalkotva. Itt az egyéni jelöltekre adott egyes szavazatok nem fogják befolyásolni a mandátum sorsát, csak mint a kompenzációs listát alakító szavazatként érdemes rájuk tekinteni.

Az egyetlen érdemi különbség abban a közel húsz körzetben van, ahol a legerősebb ellenzéki jelölt győzelme lehetséges, de nem bizonyos.

Itt az, aki feltétlenül meg akarja akadályozni a kétharmadot, kénytelen lesz a legerősebbnek tűnő ellenzéki jelöltre szavazni. Ez az esetek többségében a Kormányváltók képviselője.

Ha szavazatunkkal elsősorban a kétharmad ellen akarunk tenni, akkor listán bármelyik nagy ellenzéki pártot (Kormányváltók, Jobbik, LMP) választhatjuk, ha pedig ingadozó választási körzetben vagyunk, akkor érdemes összeszorítani a fogunkat és a Kormányváltók egyéni jelöltje mellé tenni az ikszet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.