Tigrishús a menü a kínai oligarchák lakomáin

külföld
2014 március 31., 13:47
comments 114

A tigrishús-evés a dúsgazdag kínai oligarchák legújabb hóbortja. Sőt, egy igazán menő társasági vacsorán előbb végig is nézik, ahogy szerencsétlen állat elpusztul, és utána készíttetik el maguknak.

Múlt héten egy regionális lap számolt be arról, hogy a rendőrség rajtaütött egy olyan lakomán, amin dúsgazdag kínai üzletemberek és kormányzati tisztviselők is részt vettek Leizhou városában. Egy nemrég elhunyt tigrist találtak ott, aminek húsát éppen előkészítettek a feldolgozáshoz. A razziára azután került sor, hogy az egyik meghívott vendég berúgott, és nem túl megfontolt módon elkezdett képeket posztolni a vacsora előkészületeiről egy közösségi oldalra.

A tajvani sajtó már tavaly év eleje óta írt hasonló vacsorákról. Akkor hasonló módon, egy frissen feldolgozott tigris húsának fényképei bukkantak fel egy kínai mikroblog-oldalon. A város elöljárói akkor tagadták a vádakat, és azt mondták, hogy az újságok egy netes átverés áldozatai lettek.

photo_camera Egy bengáli tigris (Justin Sullivan/Getty Images)

De közben arról elég pontosan tudni, hogy a tigrisekkel milyen sokat kereskednek Guangdong tartomány feketepiacain. A lapok szerint ezeknek a vacsoráknak kettős célja van, egyrészt szórakoztatásnak szánják őket, másrészt pedig a gazdag kínaiak ezzel a gesztussal akarják lenyűgözni üzletfeleiket. A tigrisnek szimbolikus jelentősége is van, Kínában a bátorság és az erő jelképe, a hagyományos kínai orvoslás pedig amolyan mindent gyógyító csodaszerként tartja számon a tigriscsontból készült szereket, ezért aztán eddig is virágzott az állatok illegális legyilkolása és feldolgozása.

A kínai sajtó egy része most elkezdett utánanézni, hogyan is zajlanak ezek a lakomák. A csempészek teherautókkal szállítják a kiütött nagymacskákat, az est szervezői pedig professzionális henteseket is felbérelnek, az ő dolguk, hogy elkészítsék a vacsorát. Az állat megmaradó részeit pedig a feketepiacon mint gyógyszeralapanyag lehet értékesíteni. Egy egykori mészáros, aki maga fordult a hatóságokhoz, elmondta, hogy 2007 óta több mint tíz tigrist mészárolt le ilyen vacsorákon.

Japán források szerint pedig a tigrisek húsából legtöbbször steak készül, de népszerű a gyömbéres tigrispénisz-leves is.

A gyanú szerint a csempészek a tigrisek egy részét Vietnamból hozzák. Kínában ugyanis elég ritka a vadon élő tigris, egyes fajok pedig mára már ki is haltak.

Hivatalosan az országban 1993-ban tiltották be a tigriscsontból készült készítményeket, de kiskapuk révén a fogságban meghalt állatok csontjainak feldolgozására lehet engedélyt szereznie a cégeknek. (via Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.