Oroszország ma a Krímet nyelte le, holnap másra támad étvágya

külföld
2014 április 01., 06:19
comments 35

  "A szívem is fáj, ha erre gondolok, de úgy érzem, hogy a Krím örökre Oroszország része lett, ezt már nem lehet visszacsinálni"

- mondta Lilja Budzsurova szimferopoli tatár újságíró, a krími tatár televízió vezérigazgató-helyettese az MTI-nek adott interjúban.

photo_camera REUTERS/Yannis Behrakis

Szerinte a krími tatárok félnek az orosz uralomtól.

"Nemcsak 1944-ről, a krími tatár nép kitelepítéséről van szó. Azóta, hogy Oroszország megjelent a Krímben 300 éve, bajok zúdultak a népemre. Három menekülthullám volt, ma Törökországban több millió krími tatár él, sok Romániában, és 10 százalékra zsugorodott a krími tatárok aránya a Krímben."

"Kis nép vagyunk, 300 ezren, de mindenre készen állunk, hogy életben maradjunk. Bármit megteszünk, nem engedjük meg, hogy megsértsenek. Ha nem is arról van szó, hogy most ki akarnak telepíteni minket, olyan feltételeket teremtenek, hogy elköltözzünk."

Az elmúlt 23 évben Ukranát a hazájának érezte, érvényben voltak "bizonyos demokratikus elvek", de nem tudja, mit várhat Oroszországtól.

Arra a kérdésre, hogy fegyveresen meg kellett volna-e védeni a Krímet, visszakérdezett:

"igen, ha az ön házára támad egy fegyveres, akkor átengedi a házát?"

A mi földünkre fegyveresek érkeztek, és ezek nem helyi önvédelmi erők voltak, Oroszország mondhat bármit, ezek oroszországi katonák voltak, mindenki tudta, mondta.

Amikor megértették, hogy Kijev semmit sem fog tenni, még reménykedtek a nemzetközi közösségben.

"Mindenki elhagyott minket, Ukrajna és az Európai Unió éppúgy, mint a területi integritásunkat garantáló Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Úgy döntöttek, nem háborgatják Oroszországot, hadd kebelezze be azt a kis Krímet. Csakhogy Oroszország ma a Krímet nyelte le, és holnap másra támad étvágya."

photo_camera REUTERS/Shamil Zhumatov

"Nem lehet virágot nyújtani és tárgyalást kínálni egy fegyveres embernek. Oda jutottunk a 21. században, hogy egy erősebb állam egyszerűen rátámad a gyengébbre?"

Azt mondta, esze ágában sincs orosz állampolgárságért folyamodni, de elismeri, hogy erre a lépésre kényszerülhet, mert ukrán papírokkal eléggé megnehezülhet az élete az orosz fennhatóság alatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.