Oroszország ma a Krímet nyelte le, holnap másra támad étvágya

  "A szívem is fáj, ha erre gondolok, de úgy érzem, hogy a Krím örökre Oroszország része lett, ezt már nem lehet visszacsinálni"

- mondta Lilja Budzsurova szimferopoli tatár újságíró, a krími tatár televízió vezérigazgató-helyettese az MTI-nek adott interjúban.

REUTERS/Yannis Behrakis

Szerinte a krími tatárok félnek az orosz uralomtól.

"Nemcsak 1944-ről, a krími tatár nép kitelepítéséről van szó. Azóta, hogy Oroszország megjelent a Krímben 300 éve, bajok zúdultak a népemre. Három menekülthullám volt, ma Törökországban több millió krími tatár él, sok Romániában, és 10 százalékra zsugorodott a krími tatárok aránya a Krímben."

"Kis nép vagyunk, 300 ezren, de mindenre készen állunk, hogy életben maradjunk. Bármit megteszünk, nem engedjük meg, hogy megsértsenek. Ha nem is arról van szó, hogy most ki akarnak telepíteni minket, olyan feltételeket teremtenek, hogy elköltözzünk."

Az elmúlt 23 évben Ukranát a hazájának érezte, érvényben voltak "bizonyos demokratikus elvek", de nem tudja, mit várhat Oroszországtól.

Arra a kérdésre, hogy fegyveresen meg kellett volna-e védeni a Krímet, visszakérdezett:

"igen, ha az ön házára támad egy fegyveres, akkor átengedi a házát?"

A mi földünkre fegyveresek érkeztek, és ezek nem helyi önvédelmi erők voltak, Oroszország mondhat bármit, ezek oroszországi katonák voltak, mindenki tudta, mondta.

Amikor megértették, hogy Kijev semmit sem fog tenni, még reménykedtek a nemzetközi közösségben.

"Mindenki elhagyott minket, Ukrajna és az Európai Unió éppúgy, mint a területi integritásunkat garantáló Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Úgy döntöttek, nem háborgatják Oroszországot, hadd kebelezze be azt a kis Krímet. Csakhogy Oroszország ma a Krímet nyelte le, és holnap másra támad étvágya."

REUTERS/Shamil Zhumatov

"Nem lehet virágot nyújtani és tárgyalást kínálni egy fegyveres embernek. Oda jutottunk a 21. században, hogy egy erősebb állam egyszerűen rátámad a gyengébbre?"

Azt mondta, esze ágában sincs orosz állampolgárságért folyamodni, de elismeri, hogy erre a lépésre kényszerülhet, mert ukrán papírokkal eléggé megnehezülhet az élete az orosz fennhatóság alatt.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.