Az ügyészség is lépéseket tesz a Magyar Nemzet cikke miatt

bűnügy
2014 április 02., 11:48
comments 33

Ügyes időzítéssel szinte minden napra jut egy újabb részlet Simon Gábor eltitkolt millióról és az ellene folyó nyomozás részleteiről a Magyar Nemzetben.

Bár a lapnál szeretnek úgy fogalmazni, hogy ez oknyomozó újságíróiknak érdeme, inkább tűnik úgy, hogy egy az egyben a hatóságoktól megkapott információkból dolgoznak. Mai vezércikkükben például arról írnak, hogy a Simon-ügyben lefoglalt iratok között a nyomozók egy 2001-es ingatlanügylet dokumentációját is megtalálták, ami szerint a szocialista vezetésű XVII. kerületi önkormányzat gyanús ügyeit vetette fel, valamint hogy Simon a beépített cellatársának feldobta Mesterházy Attilát és Gyurcsány Ferencet.

Ugyanakkor nem világos, hogyan jutott ezen információk birtokába a lap. Megkeresésünkre sem a Nemzeti Nyomozó Irodát is felügyelő ORFK, sem az ügyészség nem tudta megmondani, honnan származhatott az információ. Az ORFK tájékoztatása szerint a Simon-ügyben nem is nyomoz a rendőrség, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjének válasza szerint pedig az ügyészség hivatalos közlésein túl semmiféle sajtóhírnek nem ők a forrása.

"Olyan hír egyébként, amelyre vonatkozó adat kizárólag az ügyészség birtokában van, egyetlen médiumban sem jelent meg. A sajtóban megjelent információk egy részéről pedig nincs az ügyészségnek tudomása."

- írták még válaszukban, jelezve, hogy a lapokban megjelent információknak nem ők a kizárólagos tulajdonosai. Az viszont számunkra rejtélyes, hogy egy nyomozás részleteiről milyen más szereplő rendelkezhet ennyi érdemi információval.

"Az ügyészség minden körülményre kiterjedően a szükséges és törvényes lépéseket megteszi, és ennek eredményéről – a jogszabályi keretek között – tájékoztatni fogja a közvéleményt."

- írták még válaszukban.

A hvg.hu cikke még annyit tesz mindehhez hozzá, hogy a fogdaügynök lebuktatása és a tőle származó információk kiadása államtitoksértésnek számít, az új Btk. szerint pedig minősített adattal való visszaélésnek számít, és börtönbüntetés is járhat érte. Arról nem is beszélve, hogy ha valóban volt Simon cellájába fogdaügynök beépítve, akkor a lap ezzel a lépéssel az ő testi épségét is veszélyezteti.

A Központi Nyomozó Főügyészség amúgy tavaly nyáron költözött új épületbe, pont a Magyar Nemzet szerkesztőségének szomszédjába.

Valószínűleg a Magyar Nemzet bűnügyes újságíróinak lesz a legjobb dolga mostantól - írtuk akkor erről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.