A kéretlen fideszes sms-ek és levelek miatt az adatvédelmi hatósághoz fordul a TASZ

politika
2014 április 05., 07:50
comments 13

A jogvédő szervezet arra kíváncsi, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) hogyan tervez fellépni a Fidesz telefonos és e-mailes üzeneteivel szemben, amit olyanok is megkapnak, akik állításuk szerint soha nem adták meg adataikat a pártnak. Hozzánk is számos olvasónk fordult azzal kapcsolatban, hogy különféle rendezvényeken való részvételre, illetve szavazásra buzdító üzeneteket kaptak a Fidesztől.

A TASZ azután élt az adatigényléssel, hogy a jogsegély szolgálatukhoz is sok bejelentés érkezett a spam-üzenetekről. Véleményük szerint a NAIH is tud a feltételezhető jogsértésről.

Az adatigénylés keretében egyebek között azt kérdezik a hatóságtól, hogy hány bejelentés érkezett a NAIH-hoz arról, hogy a Fidesz, a kormány vagy a Civil Összefogás Fórum kéretlen leveleket küld. Kíváncsiak arra is, hogy az információs törvény alapján milyen intézkedéseket tett a NAIH az ilyen ügyekben.

Valamint, hogy indított-e a NAIH hatósági eljárást a Fidesz, a kormány vagy a CÖF adatkezelési gyakorlata kapcsán akár email címek kezelése akár más ügyben.

Arra kérik a hatóságot, hogy ezekre a kérdésekre a  békemenetre és Fideszt támogató nagygyűlésre meghívó sms-ek tekintetében is válaszoljon.

Hídvégi Fanny, a TASZ adatvédelmi programvezetője elmondta azt is, hogy jogsegély szolgálatuknál egy panaszos azt kifogásolta, hogy a rezsicsökkentéses aláírásgyűjtés óta napi rendszerességgel kap e-maileket a Fidesztől, pedig nem is írt alá semmit. Mások a békemenetre kaptak kéretlenül meghívást, illetve a Fideszt támogató rendezvényre hívó sms-t is kapnak olyanok, akik megtiltották a mobilszolgáltatóknak, hogy számukat ilyen célra kiadják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.