A világ legnagyobb választása jön

külföld
2014 április 05., 08:38
comments 4

Indiában hétfőn indul minden idők legnagyobb parlamenti választása: egy hónap alatt 814 millió embert várnak az urnákhoz. Az MTI készített összefoglalót az indulókról.

A közvélemény-kutatások szerint amúgy átrendeződés jöhet, és a voksolás véget vethet az ország 1947-es függetlensége óta szinte mindig hatalmon lévő Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) hatalmának.

A 2004 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő INK  többek között a pártot érintő korrupciós botrányok sorozatával, a gazdasági növekedés ütemének lassulásával, valamint a szárnyaló inflációval sokat veszített népszerűségéből.

A választások előtt készült utolsó felmérés azt mutatja: a kormánypárt szövetségeseivel együtt legfeljebb a voksok 28 százalékát szerezheti meg, ami 111-123 mandátumot jelenthet számára az 543 tagú alsóházban (Lok Szabha). A választások biztos befutójának az ellenzék fő erejét adó hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) számít, amely a vele egyesülő pártokkal a szavazatok 38 százalékát zsebelheti be, vagyis 234-246 képviselői helyre lehet jogosult.

photo_camera Az ellenzék támogatói egy nagygyűlésen ( REUTERS/Anindito Mukherjee)

Elemzések szerint a híres Nehru-Gandhi-dinasztiához köthető INK jelenlegi arca, kampányfőnöke, a 43 éves Rahul Gandhi közelébe sem ér felmenőinek, köztük dédnagyapjának, Dzsaváharlál Nehrunak, a független India első miniszterelnökének, nagyanyjának, a kormányfősége alatt politikai gyilkosság áldozatául esett Indira Gandhinak vagy a szintén meggyilkolt apjának, Radzsiv Gandhi volt kormányfőnek.

A BJP és az általa vezetett Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) miniszterelnök-jelöltje viszont komoly eredményeket tud felmutatni politikusként. A 63 éves Narendra Modit 2001 óta négyszer egymás után választották meg az India északnyugati részén található Gudzsarát állam főminiszterének. Az egykori teaárus munkássága alatt sokat fejlődött a térség, ahol országos viszonylatban az utóbbi időben a legnagyobb gazdasági növekedést és a legkisebb mértékű korrupciót regisztrálták.

Bár a piacbarát intézkedések híveként számon tartott politikus érdemei vitathatatlanok, személyisége mégis megosztó amiatt, hogy állítólag 2002-ben Gudzsarát vezetőjeként nem lépett közbe, amikor szélsőséges hinduk lemészároltak több mint ezer muzulmánt. Modit ugyan felmentették az üggyel kapcsolatban ellene felhozott vádak alól, a történtek azonban mély nyomot hagytak az ország lakosságának 13 százalékát kitevő vallási kisebbség tagjaiban, akiket félelemmel tölt el az a jövőkép, hogy a hindu vezető lesz India következő miniszterelnöke. Az ellenzéki politikus Rahul Gandhihoz hasonlóan a 200 milliós Uttar Pradésból indul a választásokon.

A harmadik legfőbb politikai erőnek számító Ám Ádmi Párt (Átlagember Pártja, AAP) azoknak kínál alternatívát, akik csalódtak az említett két fő tömörülésben. A 2012-ben alapított formáció tavaly decemberben rendkívül jól szerepelt az újdelhi helyhatósági választáson, olyannyira, hogy végül a megalázó vereséget szenvedett INK külső támogatásával alakított kormányt. A korrupcióellenes harcot zászlajára tűző tömörülés 49 nap után mondott le a főváros vezetéséről, miután az INK és a BJP nem támogatta a pártnak azt a javaslatát, hogy hozzanak létre a politikai vezetők visszaéléseinek kivizsgálására hivatott ombudsmani hivatalt. Elemzők nem számítanak az újdelhi sikerek megismétlődésére, de biztosak abban, hogy az AAP hatással lesz a majdani kormányalakítási tárgyalásokra és akár 100 mandátumra is számíthat. A párt élén álló 45 éves Arvind Kedzsrival a két másik politikai vezetőhöz hasonlóan Uttar Pradésból próbál élre törni.

A legnépesebb, és így a parlamentnek a legtöbb, összesen 80 képviselőt adó észak-indiai államban a választási kampány során érintett sokféle probléma közé ezúttal a leopárdtámadás is bekerült. A nepáli határvidéken található Sravaszti-Balrampúr választókerületben ugyanis az utóbbi fél évben hat gyermek halálát okozták a kóbor nagymacskák, amelyek miatt mintegy 100 falunak állandó rettegésben kell élnie. A BBC brit közszolgálati adó tudósítójának a helybéliek arról panaszkodtak, hogy a környéken nincs áram, így sötétedéskor, amikor a leopárdok feltűnnek, már senki nem mer kilépni a házból. Mint mondták, a különböző politikusok számtalanszor megígérték, hogy változtatnak a helyzeten, és mivel még mindig nem történt semmi, több település is úgy döntött, bojkottálni fogja a választásokat, és az ígéretek megvalósulásáig nem szavaz senkire.

Az 1,2 milliárd lakosú Indiában április 7. és május 12. között kilenc szakaszban tartják meg a voksolást, első körben Asszám és Tripura államokban. A szavazásra jogosultak országszerte - 543 választókerületben - összesen több mint 350 párt jelöltjei közül választhatnak. A folyamat lebonyolításában 11 millió ember vesz részt, és a voksok leadásához közel egymillió szavazóirodát nyitnak meg. Az eredmények május 16-án várhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.