Az akkor kereken 95,6 százalékos győzelem

Egyéb
2014 április 05., 10:06
comments 14

Vasárnap Magyarország a magyar nemzet újraválaszt. A napilapok, hetilapok, és online újságok egész héten elemezték, mérlegelték a jobb- közép- és baloldali pártok ajánlatait, és futószalagon szállították a szerkesztőségi állásfoglalásokat: kikre érdemes szavaznunk április 6-án. Most tekintsék meg a Fortepan kínálatát az elmúlt évszázad hasonlóan sorsfordító napjairól, amely, reméljük, a még bizonytalankodóknak segít favoritjuk kiválasztásában, a biztos pártválasztókat pedig megerősíti abban, hogy helyesen döntöttek.

Kezdjük rögtön a kampánnyal. A rendszerváltás Az 1990-es, első szabad választások idején például még nem korlátozták olyan tiszteletre méltó módon, a törvény erejével a választási plakátok kihelyezését, mint ma. Ennek következtében a köztereket, villanyoszlopokat, kerítéseket, de még a nemzeti ruhaboltok divatboltok ajtóit, kirakatait is ellepték a párthirdetmények.

Akkoriban, a szabadság első eufóriájában induló tucatnyi párt jelöltjei nem futamodtak meg az újságírói kérdések és nyilvános viták elől, szívesen fotózkodtak az utca emberével, és a televízióban is jócskán lehetett politikai hirdetéseket látni. Aki csemegézni szeretne ezekből, itt talál egy remek válogatást.

A választókat persze más úton-módon is befolyásolni igyekeztek a szavazataikért versengő politikai pártok. Aki járt menetelt már választási nagygyűlésen, annak ismerős e táj: lelkesítő beszédek a pulpitusról, alig változó jelszavak (béke, munka, Csepel is ott volt), meg forradalmi felhatalmazás. Itt éppen a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) vezette szövetség, a Magyar Függetlenségi Népfront hatalmas választási gyűlését láthatjuk, az akkoriban még nem annyira melankolikus Kossuth szobor tövében 1949-ben. (Az MDP 1948 június 12-i megalakulásáról, amely a Magyar Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt korántsem önkéntes frigyéből teremtette meg az új nemzeti összefogás alapjait, itt nézhetnek meg egy videót.)

Az a választás egyébként jól sikerült. Igaz, csak a renegátoknak kellett behúzniuk az ikszet, az igenlőknek elég volt a szavazólapot az urnába dobni. (Csalás kizárva.) A részvételi arány 94,7%-os volt, alant a Parlament árnyékában vagy a sugárzó potenciális szavazó mögötti vadplakáton barátságosan mosolygó vezérszónok és listavezető politikai alakulata pedig simán hozta a kétharmadnál egy kicsivel is jobb, 95,6%-os eredményt.

Ez a következő évtizedekben, egészen az 1985-ös megtorpanásig tovább javult, bár a 100%-ot, vagy annál magasabb értéket egyszer sem nem sikerült elérni. A választásokat 1954-től Hazafias Népfrontként (HNF) monopolizáló, civileket is magába foglaló tömegmozgalmi szövetség mindent megtett a siker érdekében: elődjéhez hasonlóan hatékonyan, világos üzenetekkel mozgósított, de még az urnák mellett is fogta szavazói kezét, aki pedig nem tudott elmenni szavazni, annak házhoz vitte a lehetőséget, mint itt 1971-ben.

Most, hogy már körvonalazódik, ki is a jelöltünk a hétvégén, egyetlen kérdés maradt: hogyan menjünk szavazni? A legjobb persze, ha többedmagunkkal, szervezetten kelünk útra, ám sajnos ma a szavazófülkébe egyszerre csak egy felelős választópolgár léphet be, és a választási törvény is kimondja, hogy a „szavazóhelyiséghez történő autóbuszos szállítás sem végezhető”. Régen a voksolás sokkal mókásabb, társasági esemény volt. Buli. Tömegsport. A következő képsoron éppen a Vasas jeles tagjai adják le derűs egyetértésben szavazataikat, amelyek hozzájárultak a már említett 1949-es, földindulásszerű győzelemhez.

De mehetünk biciklivel, gyalogosan a családdal, vagy akár személyautón is.

(Bocsánat, most szólnak, hogy ez a HNF Belgrád rakparti székháza előtt álló Chevrolet nem egy lelkes szavazóé, hanem Ortutay Gyulának, a szervezet főtitkárának a szolgálati gépkocsija.)

Akár így, akár úgy, vasárnap mindenképp menjenek el szavazni. Jó sokan. S ha végképp nem tudják, ki mellett tegyék le voksukat, válasszák a Szoknyapártot. Az alábbi képről ítélve az is van olyan komoly, mint az idei végeláthatatlan pártlista bármelyik versenyzője.

Szilágyi Csaba

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.