Tudtad, hogy Orbánnak egészen bejön Mesterházy?

A nyilatkozat, amit kevesen láttak jönni:

a választási előtti záró-nagyinterjúban a Magyar Nemzetben Orbán Viktor arra vetemedett, hogy finoman megdicsérte ellenfelét, Mesterházy Attilát. Sőt, még Hiller Istvánt is.

Orbán Viktor a Várkert Bazár megnyitóján. Fotó: Botos Tamás

Mi lehetett volna ebből a Mesterházyból!

Egészen pontosan így:

"Moszkoviták, brüsszeliták, a magyar baloldal két különböző korszaka, de ugyanaz a kulturális ösztönvilág és kulturális kódrendszer. Volt idő, amikor Mesterházy Attila politikai irányvonalát nézve láttam elmozdulást, láttam a törekvést, hogy ez ne így legyen."

Jön a meglepett visszakérdezés: Ön itt most meg akarja védeni a baloldalt?

"Ez talán nem feladatom, de miért kellene eltagadni? A Hiller István-féle kultúrpolitikának is voltak dimenziói, amelyekben jutott hely és szerep a nemzeti kultúrának. Volt esély arra, hogy az MSZP-nek ez az arcvonása karakteresebbé váljon, de azzal, hogy összeeszkábálták a választási szövetségüket, egy csapásra visszaállt a régi internacionalista rend."

Nem sok, de így talán a legelismerőbb dolog, amit Orbán az utóbbi években az MSZP-ről mondott.

Olyan, mint a Fradi-tábor

Az interjú nagy része természetesen rutinból lehozott 0-0 hazai pályán, de vannak benne azért érdekes részek. Orbán beszél például arról, mik lesznek az első intézkedései, ha kormányra kerülnek. Ezek közül az egyik a magyar nonprofit szolgáltató vállalat megalapítása lesz, "amelyik képes lesz arra, hogy az ország minden pontján alapvető rezsiellátásokat nyújtson az embereknek, mégpedig jellegéből adódóan profitszempontok nélkül". A nemzetközi közműcégeknek ezután "nyilvánvalóan dönteniük kell saját jövőjükről."

Szóba került a kétharmad-kérdés is, amiről Orbán most azt mondta:

"A kétharmad olyan, mint a Fradi-tábor. Azt üzenné, hogy még, még, még, ennyi nem elég. Szép volt, fiúk, nyugtáztuk a győzelmet, kijövünk a következő meccsre is, de! De ez is kevés, még többet várunk tőletek."

A farba a kutyusok mögött

Elmondta, neki szerelme Európa, de természetesen nem az Európai Unió, mert az egy intézmény. Üzent viszont a Jobbiknak, aminek kivételesen még a nevét is kimondta az interjúban.

"Szép gesztus a nőnapi virágosztás meg a megölelgetett kutyusok, valamint az is, hogy a legsötétebb történelmi korszakainkat felidéző retorikát egy időre abbahagyták, de azért csak előjöttek a farbával, azt mondják, hogy ki kell lépnünk az unióból."

Arra a kérdésre pedig, hogy miként maradhatott együtt a 2010-es tábor, Orbán ezt feleli,

ez számára is rejtély, ami még megfejtésre vár.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.