https://444.hu/assets/orszagjaras-kampanyhajra-vona-orban-bajnai-gyurcsany-mesterhazy-schiffer-128.png

Hol adták egymásnak a kilincset a pártelnökök?

POLITIKA
2014 április 06., 09:09
comments 9
  • Belehúztak a pártelnökök az utolsó hónapban.
  • Nemcsak a fővárosiak érezték a törődést.
  • De Vona Gábor például alig lépte át a Dunát.

Ha nem akart politikussal találkozni az elmúlt hetekben, alighanem el kellett hagynia az országot. A kormánytagok alighanem a munkahelyükre sem mehettek be, ha nem adtak át négy-öt bármit aznap, polgármesterek méterenként adtak át új járdaszakaszokat, Orbán Viktor is csak akkor ment külföldre, ha nagyon muszáj volt.

De az országnak melyik részén gördítették a legtöbbször a vörös szőnyeget a vendég elé?

Valahogy szűkíteni kellett a mezőnyt, hiszen Fazekas Sándor agrárminiszter egymaga bejárta az országot.

Maradt Orbán, három baloldali pártelnök és Schiffer András, akit majdnem kihagytunk, pedig kiderült, hogy ő is járta az országot.

Debrecen vonzásában

Ok, az nem meglepetés, hogy a nagyvárosok akkor is kihagyhatatlanok, ha nem szoros a verseny, és nem a személyes találkozástól megmámorosdott szavazók vastagon behúzott x-e dönt. A listás vagy a töredékszavazatokért akkor is le kell hajolni.

Ott van például Debrecen, ahol Kósa Lajos megszorongatása is kisebb csoda lenne. Bajnai Mesterházyval volt közös fórumon, Gyurcsány külön. Orbán az utolsó napra időzített a hajdúsági tűzbe hozását egy kis kommunistázással, Schiffer is járt ott.

Szeged a harmadik legnagyobb város. Orbán azt is a végére hagyta, járt ott Vona, Mesterházy és Gyurcsány is. Sőt, még február végén Bajnai is. Schiffer kihagyta.

Miskolc. Megvolt mind a hatuknak.

Pécsre Bajnai most nem jutott el, Vona is februárban járt arra. Orbán, Mesterházy, Gyurcsány nem hagyta ki az utolsó hetekben.

Orbán kormányfőként és miniszterelnök-jelöltként járta az országot, látszólag arra ment, ahol éppen avatnivaló volt. Valójában szépen el voltak osztva a célpontok, járt Hevesben, ahol Vona személyes kampánya miatt is erős a Jobbik, eljutott Pécsre és Szegedre is, ami erősen balos választókerület. Hátha számít, ha a kormányfő is érezteti, figyel rájuk. És itt tartozunk egy vallomással, Orbán utolsó pillanatos szegedi útja nincs fent a térképen, a lehető leghamarabb javítjuk.

orszagjaras-orban-export-128

A kormányváltóknál látszik, hogy elosztották egymás között az országot. Gyurcsány visszafogottabb volt márciusban, Mesterházy és Bajnai viszont beköltözött a kampányautóba, utóbbi leginkább arra járt, ahol az Együtt-PM-esek jelöltek indultak. Több pesti kerületben is vannak esélyes baloldali jelöltek, így itt is fórumoztak sokat, és kitüntetett figyelmet kapott Kunce Gábor miatt Pest megye 8. körzete. Az utolsó napokban már a fővárosban és a környékén kampányoltak, bevallottan azért, mert több helyszínt fel tudnak keresni egy nap alatt, és a sajtó is könnyebben elhívható közeli programokra. És még Erzsébetváros is besegített Bajnainak,

orszagjaras-kormanyvaltok-export-128

Vona kampányát erősen meghatározta, hogy a pártelnökök közül ő az egyetlen, aki egyéniben is indult. Gyöngyösön és környékén hajt a mandátumra, 56 település tartozik a választókerületbe, majdnem mindegyikben volt is. Szombaton Gyöngyösön tartottak a kampányzáróját, sőt át is jelentkezett, hogy a városban szavazzon (2010-ben még Budapesten voksolt). Feltünő ugyanakkor, hogy márciusban szinte teljesen feladta a Dunántúlt.

orszagjaras-vona-export-128

Az LMP-ről valahogy az a kép alakult ki, hogy nem nagyon teszik ki a lábukat a fővárosból, ehhez képest Schiffer András is beleállt a kampányba, sőt, még Ungváron is kampányolt.

orszagjaras-schiffer-export-128

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.