Szegény vidék otthon marad, gazdag város inkább szavaz

POLITIKA
2014 április 06., 15:09
comments 45

Délután 3-ig 45,02 százalék szavazott. 2006-ban a második fordulóban volt leginkább ehhez hasonló a részvétel, akkor délután háromkor egy tizeddel magasabb, 45,03 volt a részvétel. Akkor 64 százalék lett a vége. Ha most is ilyesmi lesz, akkor a választásra jogosultak kétharmada sem megy el.

Első fordulóban ennél kevesebben csak az 1998-as választáskor szavaztak, akkor délután háromig 39,78 százalék ment el.

Az ellenzéki pártok úgy tartották, hogy minél magasabb lesz a részvétel, annál jobban szerepelhetnek. A visszafogott választói kedv arra utal, hogy a Fidesznek kedvezőbb eredmény születhet.

Budapesten és Pest megyében szavaznak leginkább

Budapest pesti peremkerületeiben és Budán különösen magas, bőven az országos átlag feletti a részvétel. A főváros nyugati oldalán, Óbudától Újbudáig 50 százalék feletti a részvétel.

A budai kerületek (különösen a 12. és a 2.) hagyományosan inkább jobbra szavaznak, viszont a legtöbb pesti peremkerületet a baloldal elvben nyerhetőnek tartja.

Az egész országban a 16. kerületben a legmagasabb a részvétel, itt Szatmáry Kristóf fideszes államtitkár és Karácsony Gergely (Együtt-PM) feszülnek egymásnak.

Az országos átlagnál jóval magasabb a részvétel több Budapest környéki városban: Érden, Budakeszin és Szentendrén. Itt az elmúlt évek tapasztalatai enyhe fideszes túlsúlyt mutattak.

Ahol kevesen mentek

A legalacsonyabb, 40 százalék alatti részvétel volt négy stabilan fideszesnek számító választókörzetben: Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, Sárbogárdon és Debrecen 3-asban. De nagyon alacsony a részvétel a budapesti Józsefvárosban és Barcson, továbbá Ózdon is, ahol kiegyenlítettebbek lehetnek az erőviszonyok.

A szegényebb vidékeken szavaznak kevesen

Jól látszik, hogy a különösen magas és a különösen alacsony választói hajlandóság nem függ attól, hogy egy környék inkább fideszes vagy baloldali-e. Sokkal inkább a helyiek életszínvonala a meghatározó: a gazdagabb vidékeken inkább szavaznak az emberek mint a szegényebbeken. Függetlenül attól, hogy a hagyományosan balosabb Ózdról vagy az inkább fideszes Debrecenről van-e szó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.