[v14-terkep helyezes2]

Ha rá is úszott a baloldalra, még vidéken sem előzött a Jobbik

A választások után nagyon csalódottnak, már-már összetörtnek tűnő Vona Gábor igazán csak azzal büszkélkedett, hogy a Jobbik már nem kizárólag kelet-magyarországi párt. Ez az egyéni választókerületek eredményei alapján csak megkötésekkel igaz:

  • A budaiakat nem számítva a Dunától nyugatra 38 választókerület van, ebből 9-ben lett második a jobbikos jelölt.
  • A pestieket nem számítva a Dunától keletre 50 választókerület van, ebből 32-ben lett második a jobbikos.

Budapesten egy körzetben sem voltak harmadiknál jobbak, ötben még a dobogóról is lecsúsztak, így összesen 41 második helyet szereztek.

Az MSZP 55 második helyet szerzett, ebből tizet Budapesten. Vagyis az ország 88 vidéki választókerületében összességében még mindig néggyel többet, mint a Jobbik - Szegeden és a jelen állás szerint Miskolcon a fideszes jelölt lett a második, bár ez utóbbiban a jobbikos Pakusza Zoltán még előzhet.

Az előretörés így is látványos. 2010-ben az akkor mégy 176 körzetből a szocialisták 112-ben, a Jobbik 60-ban lett második. Ha ebből is levonjuk az akkor még 32 budapesti választókerületet, a szocialistáknak 82 második helye marad. (Jobbikos jelölt Budapesten akkor sem végzett a harmadik helynél előrébb.)

Így arányaiban így változott a két párt erőviszonya országosan:

Illetve vidéken:

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.