Közmunkával töltheti le a büntetését Orbán Viktor barátja

jog
2014 április 10., csütörtök 19:55
17

Úgy néz ki, a bíróság megengedi Silvio Berlusconinak, hogy közmunkával töltse le büntetését. A 78 éves volt olasz kormányfőnek 10,5 hónapos büntetését kell közmunkával letöltenie. A politikus mozgásterét is korlátozhatják azzal, hogy előírják, mikor hagyhatja el lakóhelyét, és a büntetés letöltésének ideje alatt kikkel találkozhat. A La Stampa napilap úgy tudja, Silvio Berlusconi védőügyvédei egy olyan intézményt javasoltak a bíróságnak, ahol szellemi és testi fogyatékos személyeket ápolnak.

Silvio Berlusconi (Fotó: Remo Casilli / Reuters)

Silvio Berlusconi a Milánó közeli Arcoréban levő villájában menyasszonyával, gyerekeivel és orvosával várta a tárgyalást (április eleje óta térdgyulladás miatt gyengélkedik). Ügyvédei tanácsára nem kommentálta a fejleményeket. Helyette Giovanni Toti, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt szóvivője nyilatkozott. Azt mondta: az olasz bíróságok nem korlátozhatják a jobbközép vezetőjének politikai mozgásterét, főleg a májusi európai választások előtt. Renato Brunetta, a FI képviselőházi frakcióvezetője a szabadság harcosának nevezte Berlusconit a Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikushoz, Aung Szan Szú Kjihez hasonlítva őt.

Silvio Berlusconi volt négyszeres olasz miniszterelnököt – akit Orbán Viktor a barátjának tart – tavaly augusztusban ítélték el jogerősen adócsalásért a Mediaset-perben. A 2005-ben kezdődött perben a milánói ügyészség azzal vádolta Silvio Berlusconit, hogy a kétezres években több mint 7 millió euró (2 milliárd forint) televíziós közvetítési díjat nem fizetett be. Berlusconit tavaly november 27-én kizárták az olasz parlamentből, majd 2 évre eltiltották a közhivatal viseléstől, így nem indulhat az európai parlamenti választásokon sem. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt