Beszántják a kishantosi biogazdaságot

gazdaság
2014 április 12., 11:37
comments 97
photo_camera Képek: Greenpeace Flickr

Mire a helyszínre értek a reggeli riasztás után a kishantosi aktivisták, a következőt látták:

"430 hektáron tárcsázzák ki a bevetett földeket traktorosok. Pedig ha a bírósági tárgyalást végül ők nyernék meg, egyszerűen csak learathatták volna a terményt: őszi búzát, lucernát, tönkölybúzát.  A károkat jól jelzi, hogy a terület egyetlen hektárján 4 tonnányi búza teremne. Valóban azok lennének a megfelelő új bérlők, akik a lábon álló biobúzát épp most tárcsázzák ki?"

- írja a Greenpeace. Az utakat lezárták, a földeket elkezdték beszántani.

13795809513_e18cbf9808_b

Közben reagált a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) is - Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta, nincs közük ahhoz, hogy "a helyi gazdák megkezdték a szántást".

"A kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet"

- mondta. Szerinte a kishantosiak akciója tudatos provokáció, amit mélységesen elutasít, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet. A történet részleteiről korábban itt és itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.