Dolgok, amikkel az Alkotmánybíróság foglalkozik: jobbra húz az a kocsi, amit 2006-ban vettem

jog
2014 április 16., 12:05
comments 10

Kevés ügy mutatja meg olyan pontosan a magyar igazságszolgáltatás hatékonyságát, mint az a per, amivel hétfőn foglalkozott az Alkotmánybíróság.

Most önök is nyilván arra gondolnak, hogy az Alkotmánybíróság, bár az elmúltnégyévben kicsit megkopott a fénye, de mégis csak fontos dolgokkal foglalkozik. Például devizahitelekkel, különadókkal, a közszereplők kritizálhatóságával. Nem pedig használt autók alkatrészeivel.

Pedig a most hétfőn nyilvánosságra hozott végzésükben a következő olvasható.

"Az indítványozó (a későbbi per felperese) 2006 szeptemberében egy használt gépjárművek értékesítésével foglalkozó cégtől vásárolt egy személygépkocsit, amelyet egy hónappal korábban helyeztek forgalomba. A birtokba vételt követően derült ki, hogy a gépjármű „jobbra húz”, az egyenes haladási irányt csak folyamatos ellenkormányzással lehet megtartani."

 

Megkértünk több jogászt is, hogy nézzen bele a végzésbe, hogy van-e valami különleges jogi jelentősége az ügynek, vagy tényleg arról van szó, hogy autóvásárlás bonyolultságú jogi procedúrával sem birkóznak meg segítség nélkül a bíróságok.

A jó hír az volt, hogy a papírokból kiderült: az AB a négy oldalas végzésben visszautasította az ügyet, tehát az valószínűleg alig vett el valamit az idejükből.

A rossz hír az, hogy tényleg kellett hozzá a

  • Fővárosi Bíróság - ítélet 2007
  • Fővárosi Ítélőtábla - ítélet 2011
  • Legfelsőbb Bíróság - ítélet 2011 - Új eljárásra kötelez
  • Fővárosi Ítélőtábla - ítélet 2011
  • Kúria - Ítélet 2013
  • Alkotmánybíróság - elutasító végzés 2014

hogy ennek a kormánymű/futóműhibának pont kerüljön a végére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.