Százmilliárdot költ a Nemzeti Bank hegedűre és ingatlanokra

gazdaság
2014 április 16., 09:59
comments 25

Az index készített hosszú cikket, hogy mikre költ a Matolcsy György vezette jegybank irgalmatlan összegeket.

  • 50 milliárdot a társadalmi felelősség vállasi programra és ingatlanokra költenek. 
  • 40 milliárdot az ingatlanok felújítására tapsolnak el.

A 90 milliárdos költésről egyáltalán nem adtak ki közleményt, ellenben a februári 30 milliárdos műkincs-visszavásárlási programról és a 10 milliárdos oktatási programról igen. Az index is csak egy belső informátortól kapott hírt.

Állítólag a Régi Városháza-Collegium Budapest 2011 óta üres, Szentháromság téri épületét az MTA-tól azelőtt vette meg a Nemzeti Bank, hogy az ingatlan vásárlási programot elfogadták volna. Az épület 1,83 milliárdba került. Az index egy Kálmán Imre utcai ingatlan vásárlásáról is tud.

A vásárlásokkal a legnagyobb gond, hogy nem transzparensek. A ingatlan, műkincs és az oktatási program az MNB stratégiai döntései közé tartoznak, ezért a felügyelő bizottság nem ellenőrzi azokat szigorúan. Matolcsy György tavaly nyáron távolította el az intézmény belső ellenőrzésének vezetőjét.

Az index birtokába jutott információk szerint a Nemzeti Bank a bécsi Dorotheum aukciósháztól 4 millió euróért (1,25 milliárd forintért) venne egy Andrea Guarneri hegedűt. Állítólag Lajkó Félixnek. Az ügy, ahogy az index írja, azért is különös, mert a hangszer sosem volt magyar tulajdonban, visszavásárlásról így nem lehet szó. Még különösebb, hogy a jegybanki papírok szerinti ár többszörösen túlkalkulált, tavaly valóban volt az aukciós cégnél ilyen hegedű, de azt csak 200 ezer euróra árazták. Akkor sem kelt el.

Lajkó az indexnek elmondta, hogy folyamatban van az ügylet és a 200 ezer eurós hangszerről van szó. Nem csak Lajkó az egyetlen kedvezményezett zenész, állítólag a Balkan Fanatik zenekar 60 milliót kapna 201-2016 között a banktól. A Balkan Fanatik lépett fel Orbán Viktor kampányzáró rendezvényén, a Hősök terén is. A zenekar szerint megkeresés volt, konkrét ügylet még nem. 

Festmények közül eddig id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képéről, ami a Batthyány-örökség része, folynak tárgyalások.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.