Ausztriában nyulak és őzek tízezreit irtják ki az autósok

baleset
2014 április 17., 08:29
comments 7

Ausztria útjain 24 405 mezei nyulat gázoltak halálra az autósok tavaly – közölte az Osztrák Közlekedési Klub (ÖVC) és a Természetvédelmi Világalap (WWF).

photo_camera Fotó: Wikipedia

De a nyulak csak a második legnagyobb csoportját alkotják az ausztriai közúti közlekedés állatáldozatainak: a listát az őzek vezetik 38 738 elütött állattal.

Tavaly több mint 81 ezer állat pusztult el az osztrák utakon, köztük 8819 fácán, 3079 róka, 1020 nyest és 1350 borz.

Ausztria területét 110 ezer kilométernyi közút hálózza be, és a sűrű közúthálózat erősen beszűkíti a vadon élő állatok életterét. Egy mezei nyúl 20 km²-es mozgásterére átlagosan 60 km közút jut, ezért a közlekedési klub és a zöldszervezet szerint a védelemre méltó térségekben már nem szabadna több utat építeni.

A kocsik és az állatok találkozása az emberre sem veszélytelen: 2012-ben Ausztriában 329, vadon élő állat okozta közlekedési baleset történt, ezekben 383 személy megsérült, egy ember pedig meghalt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.