Mit üzen a Rádió?

Egyéb
2014 április 17., 17:54
comments 7

Kaptunk 540 fényképet a Rádió és Televízióújság hagyatékából, beszkenneltük és föltettük a Fortepanra, tegnaptól itt látható.

Ez az az újság, amelyet – a generációs szembenállást is jelezve – nagyszüleink rádió-, mi tévéújságnak hívtunk. Volt belőle egy óriáspéldány is, ami hirdetőoszlop méretben és 1 példányban készült, ezen mutatta be a jövő heti műsort (talán Kertész Zsuzsa?) a tévéstúdióban.

Nosztalgiázóknak kihagyhatatlan sorozatok, de hogy mélyebb elemzésre alkalmas-e a gyűjtemény, nem tudjuk. Nem csak azért, mert olyan kulcsfigurák hiányoznak a képekről, mint Hajdu János (aki a lengyel hadiállapot 81 decemberi kihirdetésekor az “Ismét rend van Lengyelországban” mondattal köszöntötte a Hét nézőit), vagy Vitár Róbert (akinek vicces fizimiskája az általa vezetett, rém unalmas természetjáró műsor rajzfilmes főcímében is megőrződött).

Leginkább azért vagyunk bajban, mert nehéz szembesülnünk azzal, hogy gyermekkorunk agyonnézett szereplőinek egy része felkészületlen, szűklátókörű, olykor rettegő vagy hazug tudósításokkal építgette a mi kis szocializmusunkat. És akkor az egyszerűen csak kínos vagy bárgyú műsorokról még nem is beszéltünk.

Mielőtt további meggondolatlan mondatokat írnánk (pl. arról, hogy hogyan történhetett, hogy a párhuzamosan futó Szabad Európa Rádió munkatársai közül 1990 után senki nem jelent meg a közszolgálati adókon), kanyarodjunk vissza a fotókhoz. Mit is látunk itt? Sajnos a kedvenc műsorunkról, az Ipari Adásról semmit. Így 30 évvel később sem tudhatjuk meg, mi is ment délelőttönként a Szabadság-hegyről az éterbe. Viszont – hála a képek hátuljára ragasztott hosszú leírásoknak – számtalan apró érdekességre derül fény.

Íme, néhány fotó a frappáns eredeti képaláírásokkal.

Gyökér András mérnök kapcsolja Tokiót a tévé központi kapcsolótermében

Óvónőképzés Sopronban televízióval. A növendékek képernyőn figyelik a gyermekek tevékenységét.

A táskarádió a Gellért strand fürdőzőihez is eljuttatja a legújabb híreket a szovjet űrhajók útjáról.

Az olajozott űrutazás rádiós közvetítőgépezetének irányítója, Bereczky Gyula.

Légikisasszonyok vetélkedője - A helyszín a pécsi Művelődési Központ.

A Kalendárium adásában gyomor- és nyombélfekély műtétet mutatnak be.

A csőposta egyik állomása: a sportrovat, ahová a sporttelexek befutnak és ahonnan a sporthírek az adóra indulnak.

"Magánstúdió" - Saját rádióstúdiójuk van a KGM Asztalos János kollégium diákjainak a VI. kerületi Hegedű utcában. A több magnetofonnal, lemezjátszóval, hangerősítővel és nagyteljesítményű vevőkészülékkel felszerelt hangstúdió ügyeletes személyzetét naponként váltják. A stúdióból nem csupán a Kossuth és Petőfi adó műsorát továbbítják a hálószobákban elhelyezett hangszórókhoz, hanem önálló műsorokat is összeállítanak a középiskolás lányok és fiúk. Belekóstolhatnak a rádiózás művészetébe és technikájába egyaránt. A képen Palkó Gyula ügyeletes a házistúdióban.

TV-t minden iskolának! - A Dunai Vasmű munkásai tévét adnak a Bács-Kiskun megyei tanyai iskoláknak.

A hazánkban járt szibériai pártküldöttség tagjai a Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyáregységében nyilatkoznak a televíziónak.

Ki mit tud? 1972 - Sztereo együttes (Bp). Továbbjutott.

Rádiós és televíziós vételi zavarok okozóit derítik fel a Posta zavarvizsgáló üzemének szakemberei.

A Csak ülök és mesélek stábja Szommer Erzsébet ongai ápolónővel, Borsod megye egyetlen női labdarúgó-játékvezetőjével.

Rádióra még a társadalmi munka is jobban megy. Orion gyáriak építik a szocialista brigádok Bp. X. kerületi pihenőparkját.

A "Fiatalok órája" felvételén. Marosán György, Feledy Péter szerkesztő, Novák Henriette riporter.

Ki nyer ma? Sopronból, a Pincebárból (Köztársaság tér 53.) jelentkezett a népszerű rádióműsor. Jobbszélen a játékvezető: Boros Anikó.

Hát kb. így ment ez a Bródy Sándor utcában és a Szabadság téren. Nem, egyébként nem így ment. Néhány képen valódi riportereket, szerkesztőségeket és műsorgyártást látunk. És most nem a magyar televíziózás legrémisztőbb szereplőjére gondolunk.

És nem is az állambiztonsági ügyekbe keveredett újságírókra.

Csak az a baj, hogy Ráday Mihály, Kalocsay Miklós, vagy Novotny Zoltán mellett ott állnak kitörölhetetlenül az ipperpálok, és szabólászlók. Szóval, tanácstalanok vagyunk, mire is kéne emlékezni?

Végül két megjegyzés. A fotókat Kurutz Márton szkennelte és adatolta, nagyon köszönjük! A képek egy részénél a szerző is ismert, a Fortepanon minden ilyen esetben a név látható is. Kérjük, hogy ha valaki nem szeretne az archív fotójával a Fortepanon szerepelni, jelezze nekünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.