Öt dolog, amiért a marihuána korlátlan legalizálása nem biztos, hogy jó ötlet

életmód
2014 április 19., 15:34
comments 61

marihuanamozog

Mi is sokat írtunk arról, hogy a füvet legalizáló Colorado államban milyen hatások látszanak pár hónap után. A gazdaságban, és a bűnözéssel kapcsolatban.

Washington államban nyáron nyílnak az első boltok, ott is legális lesz szívni. A Huffington Post Mark Kleiman professzor segítségével összeszedte, hogy milyen veszélyei lehetnek a dolognak.

  • Az ehető termékek, THC-vel átitatott sütemények, csokoládék és cukorkák különösen veszélyesek a gyerekekre. Ilyeneket egyáltalán nem szabadna forgalomba hozni. A fű kábítószer, nem kell, hogy úgy nézzen ki, mintha valami más, veszélytelen dolog lenne.
  • Ahogy egyre több helyen lesz legális a fű, és egyre többen kapcsolódnak be a termesztésbe a legmodernebb és hatékonyabb ipari módszerekkel, úgy lesz egyre olcsóbb az anyag. Ha pedig a kábítószer nagyon olcsó, akkor várhatóan többet fognak belőle fogyasztani. Ha szükséges az adók emelésével kellene mesterségesen bizonyos szint felett tartani az árakat.
  • A legalizáció miatt a fű kereskedelme egyre nagyobb üzlet lesz. A marihuánával foglalkozó cégek egy része várhatóan rövid idő alatt óriási vállalatokká növik ki magukat. A kongresszusnak külön figyelmet kell fordítania rá, hogy ez az iparág minél kevésbé befolyásolja a róla szóló törvényeket. A dohányipar vagy az alkohol lobbi a mai napig erős az amerikai politikában és gazdaságban, fontos, hogy a velük kapcsolatban korábban elkövetett hibák ( a reklámozás szabályozatlansága, az egészségügyi kockázatok alulértékelése a profit érdekében) a marihuána estében ne történjenek meg.
  • Az egy ember által megvásárolható fű mennyiségét szabályozni kellene, hogy a legalizálás, a várható árcsökkenés, és a reklámok megjelenése miatt ne szívjanak többet az emberek.
  • A legalizálással összefüggésben jelentős gazdasági növekedésre számít az állam és a piaci szereplők is, de valójában nincsenek megbízható adatok a fogyasztásról, a piac valódi méretéről. Ezért könnyen "buborék" alakulhat ki a gazdaságban a túlságosan pozitív várakozások miatt, amit összeomlás követhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.