Emlékeznek, amikor Amerika főkéme három hónapja az átláthatóság új korszakát ígérte?

külföld
2014 április 22., 6:37
comments 10

Új belső utasítást adott ki a titkosszolgálatok sajtókapcsolatairól március 20-án James Clapper, az amerikai hírszerzés főigazgatója. Az új utasítás szerint egyetlen titkosszolga sem beszélhet ezentúl felettese engedélye nélkül a sajtóval, nem oszthat meg semmilyen hírszerzéshez bármilyen módon kapcsolódó információt, függetlenül attól, hogy az titkos-e vagy sem.

Aki mégis kapcsolatba lépne a sajtóval, minimum a biztonsági előírások megsértésével lesz vádolható, de akár büntetőeljárást is indíthatnak ellene.

Clapper mindezt alig két hónappal azután adta utasításba, hogy a Snowden-botrányra reagálva az átláthatóság új korszakát ígérte.

Különösen pikánssá teszi a helyzetet, hogy az amerikai törvényhozás már próbált hasonló szabályt hozni, de végül 2012-ben elbukott a javaslat. Vagyis Clapper most saját hatáskörében rendelte el ugyanazt, ami a felette álló, sőt, a munkáját szabályozó törvényhozáson nem ment át.

Obama elnöksége alatt nem ez az első alkalom, hogy a kormányzati munka titkosítására törekednek. Tavaly az év egyik nagy botránya volt, hogy az igazságügyi minisztérium begyűjtötte az AP húsz központi telefonjának híváslistáját, hogy megpróbálja lebuktatni a hírügynökségnek szivárogtató kormányzati tisztviselőket. (Via The Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt