Tusk: Így kell megtörni az orosz gázfüggést

külföld
2014 április 22., 07:33

A európai energiaunió megteremtéséről és az orosz gázmonopólium megtöréséről ír a Financial Times európai kiadásában Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

photo_camera AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

A túlzott függés az orosz gáztól legyengíti Európát, amire szerinte az a megoldás, ha a monopolhelyzetben lévő Oroszországgal szemben egy egységes európai testület tárgyal és dönt a gázvásárlásról, és létrejön az energiaunió.

"Ha ez megvan, Európának neki kell látnia annak az időigényesebb feladatnak, hogy megtörje az orosz gázmonopóliumot és helyreállítsa a szabad versenyt"

- írja Tusk.

A lengyel kormányfő szerint az energiauniónak hat vezérelv mentén kellene létrejönnie. Először is Európának ki kellene fejlesztenie egy mechanizmust, ami alapján egységesen tárgyalhat az energiaszerződésekről Moszkvával. Másrészt meg kell erősíteni az EU tagállamai közötti szolidaritást arra az esetre, ha leállnának az orosz gázszállítások. Tusk szerint az EU-nak támogatnia kell a megfelelő energiainfrastruktúra kiépítését, uniós támogatással kell gáztározókat, összeköttetéseket építeni. Negyedik alapelvként szerinte maximálisan ki kell használni Európa fosszilis energiaforrásait, a szenet és a palagázt is.

"Küzdenünk kell egy tisztább bolygóért, de biztos energiaellátásra és munkahelyekre van szükség, hogy ezt finanszírozzuk"

- írja.

Ötödik elvként pedig a az EU-nak kapcsolatba kell lépnie Európán kívüli partnereivel, akiktől energiát vásárolhat. Ezek közül az Egyesült Államokat és Ausztráliát említi. Tusk szerint emellett meg kell erősíteni azt az energiaközösséget, amely 2005-ben jött létre az EU és 8 keleti szomszédja között. Nem csak az EU, hanem egész Európa energiabiztonságát javítani kell. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.