A riporter, aki nem fél Putyin símaszkos harcosaitól

külföld
2014 április 23., 10:57
comments 71
  • Fogságba került Szlavjanszkban Simon Ostrovsky, a Vice tudósítója.
  • Freddie Paxton operatőrrel együtt olyan felvételeket készítenek, amilyeneket senki más.
  • Ha követni akarod az új típusú háború káoszát Kelet-Ukrajnában, ez a videósorozat kötelező.

vicescreen

- Itt nem lehet forgatni.

- Miért, csak mert maga ezt mondja?

- Nem lehet forgatni.

- Igazolja magát. Tud mutatni valami igazolványt? Az egyetlen igazolványa a fegyvere. Le fog lőni, vagy meg fog verni?

A párbeszéd március elején zajlott Simon Ostrovsky, a Vice News riportere, és egy azonosítás nélküli, eltakart arcú “oroszpárti” fegyveres között Szevasztopolban. A vége az lett, hogy Ostrovsky és Freddie Paxton operatőr folytatták a riportot:

A jelenet pedig össze is foglalja, miért ők készítik messze a legerősebb videóriportokat az utóbbi két hónapban a kaotikus ukrán helyzetről.

Egyrészt az Orosz rulett: Ukrajna inváziója című, huszonnyolcadik részénél járó sorozat szinte mindig az események legelső vonalából, elképesztően merészen és érzékletesen mutatja meg ezt az újfajta háborút. A sorozat eddigi csúcspontján közvetlen közelről látjuk, ahogy az oroszpárti fegyveresek rágyújtanak egy rendőrörsöt a helyi hatóságokra, Freddie Paxton pedig pórul is járt ezért:

Vagy itt van a múlt heti epizód, ami talán a legtöbbet mondja az erőviszonyokról. A videó elején az ukrán terrorelhárítás vezetője magabiztosan beszél az akcióról, amit végre készülnek hajtani. Néhány perccel később ennek helyszínén az ellenséges tömeg már úgy rángatja, mint valami rongybabát.

Az egyik tehát, amiért egyedülálló ez a sorozat, a készítők bátorsága. A másik viszont sajtószabadság-, kicsit tágabban értelmezve pedig szabadságfelfogásuk. Putyin új taktikájának alapja éppen az, hogy semmiféle felhatalmazással nem rendelkező, magukat nem is azonosító fegyveresek foglalják el lassan Kelet-Ukrajnát, és sokszor egyszerűen az erőfölényükkel elérik, hogy nem sokan merik megkérdőjelezni őket. Ostrovsky viszont a nyugati szabadságfelfogás természetességével kérdőjelezi meg minden helyzetben, hogy mégis miért kellene engedelmeskedni ismeretlen símaszkosoknak.

Márciusban is előfordult már, hogy előállították. Akkor viszonylag hamar kiszabadult, ami talán annak is volt köszönhető, hogy Paxton felvette az egész jelenetet, és a helyi fegyvereseknek sem volt szükségük egy amerikai riporter fogva tartása körüli nyilvánosságra. Ezen a héten ismét fogságba került Szlavjanszkban, ez már komolyabb lehet, már csak azért is, mert a helyzet is durvább, mint néhány hete a Krímen volt. Ezzel együtt is inkább arra lehet számítani, hogy hamarosan kiszabadul, és folytatja a sorozatot. A kelet-ukrajnai szakadároknak sincs szükségük most egy amerikai riporter miatt külön balhéra.

Simon-Ostrovsky

Az amerikai-izraeli kettős állampolgár Ostrovsky dolgozott korábban a BBC Newsnightnál és az Al Jazeera angol nylevű kiadásánál. Forgatott Észak-Koreában, Közép-Ázsiában és Jamaikában is, de azt mondta, korábban sehol nem volt olyan ellenséges a hangulat a sajtóval szemben, mint Kelet-Ukrajnában. Mostani sorozata pedig biztosan bekerül az utóbbi évek háborús videóriportjainak csúcsteljesítményei közé, például CNN-es Ben Wedeman Bengáziban készült riportja, vagy a Sky News-os Alex Crawford videója mellé, aki a lázadók támadásának első sorából követte Tripoli bevételét Kadhafi bukása előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.